9 запитань до дитячого офтальмолога

У Європі на батьків, які дозволяють дітям до 3 років бавитися в ігри на телефоні, чекає штраф. На наших батьків чекає лише здивування, коли у першокласника виявляють короткозорість. Про особливості зору малюків та відповідальність батьків за короткозоре майбутнє їхніх дітей –  говорили із дитячим офтальмологом медичного центру «Сучасна офтальмологія» Іриною ШЕВЧЕНКО.

Коли вперше показувати офтальмологу і як часто проводити огляди?

Якщо дитина народилася здоровою і доношеною, перший профілактичний огляд проводиться в 1 рік, наступний – ближче до 3 років, потім перед школою, а школярі проходять плановий огляд офтальмолога раз на рік.

Якщо ж у новонародженого виявлені якісь вроджені патології (серцево-судинної, нервової систем, тощо), то офтальмолог має оглянути його ще в пологовому будинку і направити у відповідну установу для уточнення діагнозу.

Хочу також звернути увагу, що дитину з діабетом потрібно показувати офтальмологу не рідше ніж раз на 1-2 місяці – це якщо цукор в крові стабілізований. Якщо ж із цукром щось не так, то і частіше. Справа в тому, що у дітей діабетична ретинопатія прогресує набагато швидше, ніж у дорослих: у них ще не повністю сформовані гормональна і ендокринна системи, підшлункова залоза ще не вміє контролювати подачу інсуліну для правильної корекції цукру крові. До того ж діткам можна приймати не всі медикаменти, тому вкрай важливо вчасно виявити патологічні зміни очного дна і почати лікування.

Які особливості зору у малюків? На що потрібно звернути увагу молодим батькам?

Новонароджений бачить світ розмитим і чорно-білим, у нього ще немає фіксації погляду. Центральний зір формується вже після народження, коли відбувається подразнення центральної ямки світлом і кольорами навколишнього світу. Тому спочатку батьки можутьзвернути увагу лише на якісь зовнішні ознаки: наприклад, якщо у дитини різне забарвлення і величина очей, це може свідчити про підвищений внутрішньочерепний тиск.

А от ближче до 5 місяців слід звернути увагу на те, чи фіксує дитинка погляд на маминому обличчі, чи водить вона очима за іграшкою та чи тягнеться до неї рукою. Якщо ні, потрібно показати малюка офтальмологу.

Як перевіряють зір малюкам?

Ми перевіряємо будову і досліджуємо рефракцію ока. Для цього потрібно закапати спеціальний розчин для розширення зіниці і можна дослідити очне дно: чи правильно розвиваються кришталик, судини, сітківка. Якщо нас щось насторожує, ми направляємо дитину для консультації доспеціалізованих закладів таких якОхматдит чи Інститут Філатова, для ще більш ретельного дослідження.

Як зрозуміти, чи є в малюка косоокість

Косоокість може бути як причиною якоїсь вродженої аномалії ока, неврологічної патології, так і результатом підвищеної конвергенції – коли малюк зводить очі до носа, що є фізіологічною нормою для діток до 1 року та патологічним після року. Також потрібно брати до уваги будову лицьового черепа дитини. Інколи батькам здається, що малюк косить очима, а насправді у нього просто широке перенісся і коли дитина дивиться убік, очко ховається за шкірну складочку.

До речі, вказати на якісь проблеми зору може звичайний фотоапарат. Потрібно сфотографувати малюка, який прямо дивиться в об’єктив, і подивитись, чи є на знімку якесь нетипове світіння, наприклад одне око червоне, а друге зеленувате чи мутнувате. Це пояснюється фотореактивністю нашої сітківки. Зображення – це імпульс, який надходить до сітківки і відбивається від неї. І при деяких патологіях очного дна не відбувається “засвічування” сітківки, тобто відсутній червоний рефлекс на фото.Але в будь-якому разі це не є методом діагностики, і якщо є якісь побоювання щодо зору дитини, потрібно обов’язково звернутися до лікаря.

Як планшети та телефони впливають на зір

Найрозповсюдженіша проблема сучасних дітей дошкільного і молодшого шкільного віку – це набута короткозорість. Якщо раніше в класі із 30учнів було троє в окулярах, то сьогодні – 10-15. З самого малечку діти звикають дивитися на екрани, які знаходяться близько до очей. Буває навіть, що нам доводиться перед школою назначати дитині із здоровими очами окуляри, тому що очко “не навчилося” дивитися вдалину. Це те саме, якщо ми одягнемо на нашу праву руку гіпс і довго його не зніматимемо. Коли ми врешті-решт його знімемо, рука писатиме дуже невміло і коряво. Дитяче око адаптується до тих умов, в які його ставлять.

За європейськими стандартами, діткам до 3 років заборонено грати на планшетах. І за невиконання цієї умови на батьків чекає штраф. З 3 до 6 років дозволяється витрачати на гаджети 30 хвилин на ДОБУ, з 7 до 9 – 40-50 хвилин, а з 9 до 16 – не більше 1.5 години на добу. І цю регуляцію, особливо найменших, повинні здійснювати дорослі. Звісно, має бути певний режим для всіх членів родини для досягнення повноцінного результату.

Що робити, щоб вберегти зір дитини

Потрібно підходити до цього питання комплексно. По-перше, обов’язково дотримуйтесь гігієни роботи та відпочинку: 30 хвилин дитина працює (ліпить, малює або грає за планшетом) -10-15 хвилин відпочиває. Слідкуйте за осанкою малюка – при її викривленні погіршується кровотік в судинах, які живлять око. Важливим є гарне освітлення – якщо екран підсвічений, це не означає, що верхнє світло не потрібно. Якщо мова йде про школярів, які навіть у школах працюють не з паперовими носіями, а електронними, то нехай це будуть не смартфони чи планшети, а хоча б спеціальні електронні книги.

Чи потрібно якось готувати очі малюка до 1 класу? Чи важливо, де дитина сидітиме?

Дуже важливо ще до початку навчання врегулювати режим дня, щоб не було стресу через те, що дитина до цього цілими днями сиділа і гралася на планшеті, а тут планшет забрали і змусили вчитися.

Щодо вибору парти, здорова дитина або дитина, яка має кореговану патологію зору, може сидіти за будь-якою партою,  головне, щоб її пересаджували кожного місяця на інше місце. Дітям із косоокістю рекомендують сидіти не далі першої чи другої парти і бажано в середньому ряду.

Які ігри допомагають у профілактиці проблем з очима?

Ідеальна гра для розвантаження очей – це

 пінг-понг. Якщо у школі є тенісний стіл, нехай бере ракетку і грає якомога більше. Фіксація на м’ячі – і зблизька, і вдалині – знімає спазм з очей. Для маленьких можна брати м’ячі різного кольору і катати по підлозі. Також чудово гратися із кубиками, конструкторами та будь-якими іншими фігурками різної форми та величини. Це свого роду розвантажувальні вправи після зорових навантажень у малят.

Які продукти потрібні дитини для підтримки зору? Чи дійсно потрібно їсти багато моркви?

Як не дивно, морква, яка багата на вітамін А, знаходиться лише на 43 місці з усіх продуктів, корисних для зору. Найбільше користі очам принесе чорниця, в якій містяться антоціаніни, і зелена дієта – броколі, брюссельська капуста, зелень. Можна також пропивати вітамінні комплекси, але вони мають бути системними – курс раз на 3-4 місяці.

Підготувала Галина Теличук

 

 

 

 

 

Ірина Шевченко

офтальмолог медичного центру «Сучасна офтальмологія» 

http://www.modern-ophthalmology.com