Різні показники тиску при вимірюванні у правій і лівій руці: про що це свідчить?

Чому ж при вимірюванні тиску показники у правій і лівій руці бувають різні, навіть якщо визначені лише впродовж 1-2 хвилин? Відповідь залежить від того, наскільки значною є різниця.

Що означають різні показники тиску у правій та лівій руці

Так, відмінність у кілька мм рт. ст. не є приводом для хвилювання. Але якщо вона становить ≥10 пунктів, це може свідчити про наявність бляшки, що закупорює судину, в артерії, яка постачає кров у руку з більш низьким тиском.

Якщо різниця становить ≥20 пунктів, то ймовірність виникнення тромбу значно вища. Це є сигналом про можливий розвиток захворювання периферичних артерій (ЗПА), що передбачає закупорювання холестерином артерій будь-де, крім серця. За наявності ЗПА є вірогідність того, що артерії, які сполучаються із серцем і мозком, також забиті, а це вказує на високий ризик серцевого нападу або інсульту.

Саме тому кардіологи зазвичай вимірюють артеріальний тиск в обох руках, принаймні, під час першої консультації. Якщо різниця становить ≥10 пунктів, лікар може використати спеціальну манжету для розрахування щиколотково-плечового індексу, який слугує для порівняння значень, отриманих в області щиколотки й руки, з метою оцінки ефективності кровотоку по всьому тілу.

Зазвичай у нормі показники однакові або ж у зоні щиколотки дещо вищі (співвідношення ≥1). Нижче значення (≤0,90) означає, що кров у нижній половині тіла рухається не дуже добре, що може бути ознакою ЗПА. Приблизно кожна сьома людина віком від 60 років страждає на ЗПА. На жаль, лікарі часто не контролюють це захворювання незважаючи на те що визначення щиколотково-плечового індексу є простим, безболісним і недорогим методом.

Перевіряючи тиск власноруч, варто мати на увазі, що в тій руці, де отримано вищі показники, слід і надалі продовжувати вимірювання. Якщо ви помітили різницю у ≥10 пунктів між значеннями, отриманими при оцінюванні тиску в лівій та правій руці, зверніться до лікаря, щоб виключити/підтвердити розвиток ЗПА.

За матеріалами www.health.harvard.edu