Нещасливі діти отримують малорозвинений мозок на все життя

Психологи не дарма кажуть, що багато психологічних проблем дорослих беруть початок в дитинстві. Нейрофізіологи з університету Вісконсіна в Мадісоні довели це.

Як показав експеримент, стрес в дитинстві призводить до того, що змінюється структура мозку: гіпокамп і мигдалевидне тіло (нейрофізіологи називають цю структуру «амигдала») стають меншими в об’ємі. Гіпокамп і мигдалевидне тіло – структури,  які тісно пов’язані з нашим емоційним сприйняттям і реакцією на стрес.

«Ми переконалися – те, що відбувається з нами в два, три, чотири роки накладає певний відбиток на все наше життя і має постійну дію. Але чому так відбувається, залишається досі незрозумілим , – каже один з авторів дослідження професор Сет Поллак.

На думку авторів, зміни, які пов’язані з тривалим хронічним стресом, впливають на здатність до навчання, можливість адаптуватися до середовища і справлятися з труднощами, впливають вони і на взаємини з оточуючими і навіть можуть позначатися на виборі партнера. До того ж, відомо, що стрес в дитинстві може викликати масу захворювань в дорослому віці – депресію, тривожні розлади, серцево-судинні захворювання.

До експерименту залучили 128 дітей дванадцятирічних дітей, які в ранньому дитинстві відчували ту чи іншу форму стресу – жили в бідності або злиднях або відчували фізичне або писхологічне чи емоційне насилля.

Спочатку вчені детально розпитали дітей і їх батьків про те, якого стресу дітям було завдано.  Потім за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії мозку вчені порівняли розміри гіпокампу і мигдалевидного тіла у підлітків, які в дитинстві відчували стрес, та у тих, дитинство яких було щасливим і спокійним.

Виявилося, що підлітки, які в дитячому віці відчували серйозний психологічний чи емоційний стрес, мали менший розмір мигдалеподібного тіла.
А  діти з сімей з низьким рівнем доходу, чи діти, які страждали від фізичного насильства, мали менший обсяг гіпокампа, порівнянно зі своїми благополучними однолітками.

Чому стрес викликає саме такі зміни, поки незрозуміло, кажуть автори. На відміну від гіпокампу, мигдавидне тіло значно менше досліджене, тому в подальшому вчені планують сфокусувати свої дослідження на змінах саме цих структура.

«Дуже важливо показати суспільству, наскільки важливо все те, що відбувається з дитиною в дитинстві, наскільки важливе правильне виховання. Виходить, що дорослі справді багато в чому відповідають за те, якими особистостями виростають діти », – підсумував професор Поллак.