Розроблена вакцина від виразки шлунка

Китайські дослідники повідомляють про винайдення нової оральної рекомбінантної вакцини, яка здатна захистити дітей від інфекції Хелікобактер пілорі (Helicobacter Pylori). За останніми даними, близько половини населення світу уражена H. Pylori, однак до цього часу не було винайдено ефективної вакцини проти цієї інфекції для людей.

Доктор Цюань-Мін Цзоу та його колеги з Третього військового медичного університету у місті Чунцін розробили оральну живу рекомбінантну вакцину проти H. Pylori, ефективність якої була перевірена у 3 фазі дослідження за участі майже 4500 здорових дітей, які не були інфіковані  H. Pylori.

Спираючись на кількість підтверджених випадків інфекції H. pylori в подальшому, дослідники визначили, що ефективність вакцини склала 71,8% протягом 1 року, 55,0% протягом 2-х років, і 55,8% – 3-х років після вакцинації.

Вже через місяць після отримання третьої дози вакцини у дітей був значно вищий показник  IgG в сиворотці крові і IgA в слині, ніж у дітей з групи плацебо. При цьому не було помічено жодних серйозних побічних реакцій, пов’язаних з вакциною.

«Отримані дані щодо стійкого захисту проти інфекції H.pylori протягом 3-х років дозволяють припустити, що ця вакцина здатна істотно знизити поширеність таких пов’язаних з нею хвороб, як гастрит, виразкова хвороба шлунка, дванадцятипалої кишки і аденокарцинома шлунка», – говорять дослідники. Однак вони також зазначили, що для більш тривалого захисту можливо потрібно буде збільшувати дозу вакцини.

Так, доктор Філіп Саттон з Дитячого науково-дослідного інституту Мердока при Королівській дитячій лікарні в Парквілі (Австралія) зазначив, що «інфікування H. Pylori відбувається в основному в дитинстві, тому в ідеалі ця вакцина має надавати захист протягом 10-15 років і більше.»

«У регіонах, таких як Чилі, зараження хронічною інфекцією H. Pylori найчастіше відбувається у перші 3 роки життя. При цьому у переважній кількості випадків симптоми інфікування будуть відсутні протягом наступних 3-5 років, – говорить  доктор Мігель O’Райан з Університету Чилі в Сантьяго, – згідно з отриманими даними, якщо присутність інфекції H. Pylori  є основним пусковим механізмом розвитку певних захворювань пізніше в житті (рак або виразка), то для уникнення інфікування потрібно робити вакцинацію до 2-х років.»

Дослідники погодились, що отримані результати є дуже цікавими і мають підігріти інтерес до цієї важливої теми.

За матеріалами сайту «Medscape»

Також читайте Чого ми боїмося, і чого варто боятися насправді? 

Гіркий, але такий корисний

Елементи життя