Як страхи впливають на ваше здоров’я

Так вже людина влаштована – завжди знайде, чого боятися. Причому часто ми культивуємо страх перед тим, чого боятися не потрібно, ігноруючи реальні небезпеки. Лише частина наших уявлень про небезпеку відповідає реальності. Ми боїмося розбитися в літаку, але переходимо дорогу на червоне світло; ми пристібаємося в автомобілі на випадок аварії і при цьому куримо, руйнуючи легені, провокуючи розвиток атеросклерозу і захворювань системи дихання. Ми миємо руки перед їжею, тому що боїмося бактерій, і, тим не менше, ігноруємо дату виготовлення на упаковках з продуктами, піддаючись ризику серйозного отруєння. Ми їмо жменями ліки, включаючи антибіотики, але вважаємо, що щеплення принесе непоправну шкоду.

Невиправданий страх

1. Авіаперельоти. Ризик загинути в авіакатастрофі в сотні разів нижчий, ніж ризик розбитися в автомобілі по дорозі в аеропорт, він складає 1:10 000 000.

2. Кава. Багато разів доведено, що кава не викликає якого-небудь відчутного підвищення тиску. Важливо дотримуватися норми – не більше 2–3 чашок кави на день, краще на початку дня.

3. Комахи. Вони можуть бути неприємні, але навряд чи небезпечні. У наших кліматичних умовах найпоширеніша комаха, що загрожує здоров’ю – кліщ, але уникнути укусу допомагає дотримання встановлених правил.

4. Вакцинація. В останні роки в Україні поширюється страх перед вакцинацією. Насправді ж, ризик ускладнення від вакцинації у тисячі разів нижчий від ймовірності розвитку ускладнень хвороби, від якої не було зроблено щеплення.

Невиправдана нерозсудливість

1. Куріння. Більшість українських курців впевнена, що хвороби дихальних шляхів і серцево-судинної системи, спричинені курінням, особисто їм не загрожують.

2. Свіже молоко. Багато хто купує свіже домашнє молоко в місцях, непризначених для торгівлі, при цьому вважаючи, що купили продукт, корисний для здоров’я. І все ж, тільки молоко, що пройшло термічну обробку, є дійсно безпечним.

3. Антибіотики. Вони рятують життя, але в разі застосування без потреби або занадто частого застосування втрачають свою ефективність, а також спричиняють порушення в роботі кишечника, печінки і можуть спровокувати несприйнятливість до лікування антибіотиками в майбутньому.

4. Переїдання. Весь цивілізований світ вживає більше калорій, ніж витрачає, тому страждає на ожиріння. Зайва вага, у свою чергу, – це не просто негарно, але й дуже небезпечно.

Виправданий страх

1. Віруси. Вони дійсно дуже небезпечні, при чому здатні неймовірно швидко поширюватися і викликати різні захворювання.

2. Інфекції. Страх перед бактеріальною інфекцією, наприклад, пневмонією, цілком виправданий, тому що в деяких випадках бактерії стійкі до антибіотиків і дуже важко піддаються лікуванню.

3. Холестерин. Більшість з нас мало що знає про холестерин, але багатьом відомо, що його підвищений рівень небезпечний. Залишилося тільки проконтролювати свій рівень холестерину у лікаря і отримати роз’яснення фахівця.

4. Харчове отруєння. Ймовірність отруїтись продуктами харчування досить висока, особливо у спекотну погоду. Підвищуються шанси і у тих, хто регулярно їсть поза домом, купує готові страви в супермаркетах або не дивиться на термін придатності на упаковках продуктів.

Загалом, ми – дивовижні істоти, схильні вірити лише в те, у що хочемо вірити. Чи позбавляємо ми себе таким чином від реальної небезпеки? На жаль, ні.

 

Також читайте “Що стоїть за активністю у соціальній мережі?”

“Корисні переваги екстремального спорту”

“Ставлення до життя пов’язане з хворобою Альцгеймера”