Що потрібно знати про остеопороз

остеопороз

20 жовтня відзначається Міжнародний день боротьби з остеопорозом. Хочемо скористатися цією нагодою і нагадати про цю «тиху хворобу» та ризики, які вона несе жінкам після сорока.

Що це таке остеопороз?

Це хронічне захворювання, яке характеризується підвищеною крихкістю кісток і високим ризиком перелому. Кісткова тканина при остеопорозі стає менш щільною, а кістки настільки слабкими й тендітними, що ламаються навіть через невелику травму (наприклад, падіння або від удару).

Чому остеопороз небезпечний?

Це тиха і прогресуюча хвороба, яка часто залишається непоміченою, поки не дійде до раптового перелому. Вона вражає жінок набагато частіше за чоловіків, особливо після менопаузи.

Хто в зоні ризику?

Насамперед це вік, стать і сімейна історія. Наступними йдуть недостатня фізична активність, неправильне харчування (низьке споживання кальцію та вітаміну D), куріння та надмірне вживання алкоголю.

Як про хворобу можна дізнатися?

Проходити тести на щільність кісток – денситометрію. Її мають регулярно робити усі дорослі, а особливо жінки у постменопаузі. Річ у тім, що щільність кісток починає природно зменшуватися вже після 30 років. Своєчасна діагностика може допомогти вчасно виявити, ефективно контролювати та лікувати остеопороз.

Які заходи профілактики існують?

Збалансоване харчування, багате на кальцій і вітамін D. Кальцій необхідний для здоров’я кісток, а вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій. Чудовими джерелами є молочні продукти, зелені листові овочі, збагачена їжа та жирна риба.

Регулярна фізична активність: вправи із навантаженням, силові тренування, ходьба, біг підтюпцем і танці. Все це допомагає зміцнювати м’язи, підтримувати суглоби і збільшувати щільність кісток.

Гормональна терапія: при необхідності вона може допомогти підтримувати щільність кісток. Застосовувати її можна лише після консультації з лікарем.

Дієтичні добавки: вони дуже важливі для підтримки щільності кісток, адже іноді не можливо отримати потрібну кількість хімічних сполук і мікроелементів з їжею.

Зміна способу життя: киньте палити та обмежте вживання алкоголю, навчиться долати стрес, висипайтеся та належно гідратуйтеся. Усе це сприятиме покращенню загального самопочуття, що, своєю чергою, підтримуватиме здоров’я кісток.

Змінивши спосіб життя та відповідально ставлячись до здоров’я своїх кісток ви зможете значно знизити ризик розвитку остеопорозу та насолоджуватися здоровим та активним життям з віком.

Фото VecMes