Військово-травматичний стрес – проблема ближча, ніж здається

Посттравматичний стресовий синдром (ПТСС) виникає в результаті одиничної або повторюваної психотравмуючої події.

В сьогоднішній ситуації в Україні актуальним є поняття військово-травматичний стрес, який є різновидом ПТСС. Він виникає у безпосередніх учасників бойових дій.

Формуванню військово-травматичного стресу сприяють певні умови.

1. Більш типовою є різка зміна умов мирного цивільного життя на бойові, до яких необхідно швидко пристосовуватися. В таких умовах людина постійно перебуває у небезпеці, є свідком руйнувань, пожеж, смертей (як знайомих, так і незнайомих людей).

2. Інша ситуація – зворотня – різка зміна ситуації бойових дій на мирне життя. До цієї ситуації військовому необхідно адаптуватися заново. Дезадаптації, що виникають саме в цей період, вирізняються тим, що розвиваються поступовіше, але мають більшу тривалість. Повертаючись до звичайного мирного життя внаслідок закінчення бойових дій або внаслідок демобілізації, людина часто залишається адаптованою до ситуації бойових дій, при цьому виявляються порушення сну, зниження настрою, загального життєвого тонусу, незрозуміле почуття провини (не виконав місію; не врятував; мав би зараз бути там), занурення у себе тощо.

Багато в чому у такій ситуації від військово-травматичного стресу страждають не лише колишні бійці, але і їх оточення. Значною мірою це стосується також і дітей, які стали свідками  бойових дій. На ближніх проектуються такі прояви, як невмотивована агресія,спрямова на випадкових людей, а часто на рідних і близьких; Часто такі розлади потребують професійної допомоги психолога або психіатра.

Детальніше про різні прояви ПТСС читайте у наступному матеріалі.

За матеріалами сайту www.health-medix.com