Зелені салати

Салат (по-науковому Lactuca sative) або латук, незважаючи на свій \”травний\” вид, є овочевою культурою. Батьківщина цієї рослини не встановлена, але відомо, що вже в 5 ст. до н.е. в стародавньому Єгипті культивували \”дикий\” латук. Стародавні цивілізації в долині Тигру і Євфрату також вже знали зелений салат і використовували його в їжу.

Починаючи з 7-го ст., салат з’явився у Китаї і дещо пізніше розповсюдився по цілій Азії. У країнах, розміщених довкола Середземного моря, вирощували салат з часів античності, але у решту європейських країн він потрапив лише у середні віки. 
\nСалат умовно можна поділити на дві категорії: листовий і качанний. Окремою групою виділяють салат Ромен (Lactusa romana), листя якого зібрані в невеликий овальний качанчик. Можна класифікувати салати і за смаковими властивостями: хрумкі, гіркі, пряні і перечні, м’які салати.

Хрумкі салати

Салат Ромен (кос. салат), салат Айсберг. Ці сорти надають салатам текстури і об’єму. 

Салат Айсберг при вживання дійсно хрумтить. Подавати можна один, а також у поєднанні з іншими салатами та зеленню. До Айсбергу підійдуть будь-які заправки.

Салат Ромен (кос. салат) з великим досить жорстким листям (довжиною до 25–30 см.). Має легкий пряний присмак в основному за рахунок так званого «хребта» листочка. Є основою приготування салату «Цезар». Містить багато корисних речовин. Добре смакує з часниковою заправкою.

Гіркі салати

Салат Фрізе, Раддічіо, Цикорій. Їхнє гірке листя надає чудово контрастує з зеленими сумішами та іншими пряними і перечними сортами салатів. 

Салат Фрізе (кучерявий  цикорій, кучерявий ендівій). Зелене листя дуже гарне, з жовтуватим відтінком. Дещо гіркуватий на смак. Хрустке стебло. Усі сорти ендівію вирощуються у темряві для покращення смакових якостей та надання гіркуватого присмаку. Салат можна подавати як окремо, так і з іншими стравами. Добре смакує з морепродуктами. Заправки можуть бути різноманітні: від оливкової олії до сметани.

Раддічіо (Chioggia, червоний цикорій, червоний лист цикорію, червоний італійський цикорій). Має яскраве забарвлення: від біло-рожевого до темно-червоного, фіолетового з білими лініями. При тепловій обробці червоно-фіолетовий відтінок стає коричневим, а смак може змінитися з гіркуватого на солодкуватий. Можна подавати з різними сирами, медом, лимонним соком.

Цикорій (Ендівій, бельгійський ендівій, французький ендівій). Качан до 15–20 см. Листя білувато-жовті та білувато-зелені. М’які, атласної текстури. Гіркуваті на смак, проте не сильно, тому цикорій можна додавати до будь-якого іншого салату. Як і всі ендівії вирощується у темряві, що надає листю відповідного кольору. Чим листя зеленіше, тим воно і гіркіше. Добре смакує з сирами. Через «ложкоподібну» форму листя може слугувати як декор під час формування інших страв.

Пряні і перечні салати

Салат Рокет (рукола, італійський крес-салат), Міцуна. Крес-салат. Пряне і перечне листя повне смаку і аромату. Подавайте їх просто так, чи змішуйте з гіркими або м’якими листями.

Салат Рокет (рукола,  італійський крес-салат). Можливо, найвідоміший сорт зеленого  салату. Схожий на молоді листочки кульбаби. Вживати треба молоде листя. Старе має дуже гіркий присмак, тому їх потрібно піддавати тепловій обробці перед вживанням, або застосовувати при запіканні страв. Походить із середземномор’я. Має доволі гострий смак. Добре смакує зі стравами італійської кухні, або ж є складовою багатьох з них.

Міцуна (японська зелень, зелень гірчиці). Переважно продається як частина салатного міксу. Має сильний аромат порівняно з іншими зеленими салатами, проте не такий, щоб перебити смак страви. Листочки дуже маленькі з нерівними краями, що робить салат дуже гарним та фактурним.

Крес-салат. Перцевий смак характерний для всіх сортів крес-салату. Має жорстке, волокнисте стебло і маленькі зелені листочки. Крес добре росте в піщаному ґрунті, тому перед вживанням треба дуже ретельно помити. Через вид листя часто використовують з декоративною метою.

М’які салати\n\n

Салат Лолло Россо. Молодий шпинат. Молодий буряк. Маш салат. 

Салат Лолло Россо. Кучеряве яскраве листя зелено-бордового кольору. Легко гіркуватий смак. Дуже добре смакує з м’ясними стравами.

Молодий шпинат. Добре підходить для наповнення та об’єму салатів. Через відсутність власного інтенсивного смаку можна додавати до інших груп салатів.

Молодий буряк. Використовують у салатах не кореневища, а листя. Добре комбінується з іншими видами салатів.

Маш салат (польовий салат). Листя дуже делікатне. Має солодкуватий смак. У стародавньому Римі вважався афродизіаком. Один з найвідоміших листових салатів – дубовий (Oakleaf. Через подібність до листочків дуба). Існує 2 різновиди: зелений і червоний. Його  листочки середньої величини, переважно зелені в середині листа і червонуваті по краях. Дубовий салат має дуже ніжний горіховий смак, тому його рекомендують застосовувати в тих стравах, де немає інших домінуючих смаків. Ці салати гарно підкреслюють страви з шампіньйонів, лосося. Подаються часто з грінками.

Листові  та качанні салати містять дуже мало калорій, вони багаті на вітаміни і мікроелементи, мають свіжий смак і приємний вигляд. А ще листові салати вважаються афродізіаками. Неістотні розходження в назвах сортів салатів у різних країнах не повинні нас плутати – кожний сорт має кілька назв, тому…. кожен називає, як знає))). В будь-якому разі орієнтуватися треба по зовнішньому вигляді.