Психологічна порада – як не перевантажити школяра

Звісно школа – це не завжди легко і приємно, тому батьки часто ігнорують скарги дитини на втому і погане самопочуття. Нормативів стосовно того, скільки секцій може відвідувати дитина, або скільки часу вона має приділяти урокам не існує – все індивідуально. Одному школяру вистачає сил і на уроки, і на музикалку з хореографією, і на художку з бісероплетінням, а другому і 7 уроків на день висидіти важко. Придивіться до вашої дитини: якщо вона активна і радісна – все в порядку.

Симптоми перевантаження

Але є симптоми, які говорять про хронічне перевантаження,  небезпечне для молодого організму, зокрема, це:

  • часті застуди;
  • головний біль;
  • порушення сну;
  • поганий настрій без особливих причин, вередливість;
  • зниження швидкості і точності рухів;
  • ослаблення уваги, уповільнення мислення.

Якщо ви помітили ці ознаки, прийшов час «пригальмувати», адже розумове і фізичне перенавантаження робить дитину слабкою та вразливою.

Найбільш складними і небезпечними з точки зору навантажень є 1-й, 5-й і 9-11-й класи: першокласникам потрібно звикати до абсолютно нових умов; у 5-му класі починається перехідний вік; а з 9-го класу стартує підготовка до екзаменів і вступу до ВНЗ. У ці періоди потрібно особливо уважно поставитись до режиму дня.

Для того, щоб вашій дитині легко давалось навчання, вона встигала і відпочити, і на секції сходити, і з друзями поспілкуватись, не хворіла і була задоволення життям, батькам потрібно дотримуватись низки правил.

  1. Не дозволяйте дитині сидіти за уроками надто довго, відведіть на кожен предмет не більше півгодини і разом засікайте час, інакше робота над домашкою може затягнутися до кінця дня, і не залишиться часу на відпочинок. Так дитина буде більш дисциплінованою і менше ловитиме гав.
  2. Будь-яка діяльність має чергуватися. Так, після підготовки домашніх завдань дитині необхідний рух: нехай зробить зарядку, пограє з друзями на вулиці або вигуляє собаку (до речі, щоденні прогулянки на свіжому повітрі дуже важливі для школяра – мозку потрібен кисень). Це правило стосується і занять у секціях: не дублюйте їх вдома. Не потрібно після заняття у музичній школі сідати за відпрацювання гам або робити вдома розтяжку після занять танцями.
  3. Важливо правильно продумати режим сну та харчування. Не годуйте дитину на ходу – необхідно виділити хоча б 15-20 хвилин, щоб спокійно пообідати. У меню школяра обов’язково має бути м’ясо і риба (для росту), крупи, овочі і фрукти (джерела вітамінів), кисломолочні продукти (для зміцнення кісток). Налягайте на какао, курячу грудку, баклажани, перець, банани, молоко, фініки – вони містять триптофан – амінокислоту, яка активізує роботу мозку. Що стосується сну, старшокласник має спати не менше 9 годин, а учень середньої школи – не менше 10 годин. І не відкладайте домашні завдання на вечір – мозку важче буде переключитись на сон.
  4. Заняття у секціях не повинні перетворюватися на покарання. Дитина має іти на заняття у доброму гуморі. Якщо вона довгий час займається чимось без радості, її сили і енергія швидше витрачаються, і вона швидше втомиться. Можливо, слід подумати про зміну хобі. Також покаранням не має бути робота по дому. Це призведе лише до відторгнення праці як такої. Важливим є власний приклад. Діти мало роблять із того, що ми говоримо – вони роблять те, що ми робимо. Тому якщо у батьків є хобі, вони активні і дотримуються режиму дня – з дитиною не буде жодних проблем.
  5. Слідкуйте, щоб у дитини залишався насправді вільний час – для ігор, улюблених книжок, фільмів, тощо. Однак тут криється інша проблема: діти, які звикли, що їхній день розписаний по хвилинах, часто навіть не знають, чим себе зайняти, опинившись «на свободі». Своїм прикладом батьки мають заохотити дитину до цікавого і активного відпочинку – подумайте про сімейне хобі і проводьте разом вихідні.
  6. Якщо вас турбує стан здоровя дитини, краще сповільнити темп і пропустити урок чи заняття у секції. Перевантаження небезпечне так званими «шкільними неврозами», які негативно впливають на подальше життя. Інколи просто потрібно взяти позаплановий вихідний і дати дитині можливість «перезавантажитись».

Всі батьки хочуть, щоб їхня дитина була розумною, однак не менш важливо, щоб вона була здоровою і щасливою. Найголовніше завдання батьків – навчити дитину вчитись і організувати час так, щоб дитина все встигала і не перевантажувалась. Найкраще це робити на власному прикладі.

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК
спеціально для “Живи активно!”

Також читайте “Насолоджуючись вирощуванням «квітів»….”

“Не відмовляйтесь від дітей”

“Чи віддавати дитину на бальні танці: поради тренера”