Як музика може допомогти позбутися стресу

Коли на йогу і медитацію немає часу, на допомогу приходить музика. Наші пращури слухали шум лісу, спів пташок , музику вітру. Вони вірили в те, що музика зцілює душу, заспокоює, заряджає позитивом, навіть, лікує від важких хвороб.

Психологи сьогодні вдаються до музикотерапії, кінцева мета якої – віднайти гармонію душі.  Музика має великий емоційний вплив на людину, вона недарма була частиною «магічних», релігійних  та цілительських ритуалів.

Історична довідка:

Як свідчить історія античної Греції: Платон та Арістотель вірили в божественне походження музики. Про це можна дізнатися досліджуючи наукові трактати. Платон вірив у божественне походження музики і в те, що вона може заспокоювати богів і стримувати їхній гнів. Саме Арістотелю належить перша теорія про вплив музики на людське життя. Ця теорія – теорія Етосу, яка твердить, що музика створює різні стани душі.

Розслабляємось музично:

  • Підберіть музичний твір, що відображає ваш внутрішній стан. Зовсім не важливо яку музику оберете, головне, щоб ця композиція подобалась.
  • Зосередьтесь на мелодії, вслухайтесь в ритм, частоту. Пориньте в те, що слухаєте.
  • Для того, щоб розслабитись під час прослуховування музичних композицій, відганяйте від себе сумні думки та спогади. Закрийте очі та вслухайтесь в кожне слово.

Найкраща музика для релаксації та медитації: шум моря або лісу, спів птахів. Порівняно з пращурами, у нас не завжди є час посеред дня заховатися в лісі або вибігти до моря. На допомогу прийде Інтернет, на музичних сайтах можна безкоштовно скачати ці звуки.

Зверніть увагу на те, що музику краще слухати не в навушниках, а на комп’ютері чи програвачі. В навушниках ефективність цього методу знижується.  Також музика не повинна грати надто голосно, адже це заважає зосередитись.

Приділяйте прослуховуванню улюблених композиції всього 10 хвилин на день і відчуєте, як покращиться настрій і депресія почне відступати.

P.S. В Америції в мережах швидкого харчування,  спеціальний менеджер, аналізує потік і кількість відвідувачів . Коли їх багато, в приміщенні починає грати динамічна музика, тим самим покваплюючи людей. І в протилежному випадку, якщо клієнтів мало, то музика грає повільна і розслаблююча, щоб відвідувач якомога довше затримався в закладі.

Підготувала Інна Ляшенко