Новус: спорт для всіх

Можливо, чимало наших читачів зараз спитали: «А що це – новус?» Відповідь, ймовірно, змусить поставити чергове запитання: новус – це морський більярд. Хочете запитати, що це таке? Усе про морський більярд знає віце-президент Федерації новусу України з новусного спорту Ігор Калінін.

Новус (або морський більярд) – це різновид настільних лузних ігор. Грають киями на квадратному столі шириною 1 метр. Ціль гри – забити свої фішки в лузи. Грати за столом можна один на один або два на два. І, що надзвичайно важливо, грати в новус можуть люди з абсолютно різною фізичною підготовкою, а також діти й дорослі з фізичними вадами та обмеженням рухливості, наприклад, гравці на інвалідних візках. Ще одна дуже важлива перевага – у морський більярд можуть грати школярі, які за станом здоров’я належать до так званої спеціальної групи, тобто, не можуть займатися фізкультурою разом із іншими учнями.

Для системи освіти це – окреме, і часто досить болісне питання. Останніми роками все більше дітей, які за станом здоров’я повинні займатися в спеціальних групах з фізкультури. Але в школах, де кількість класів на паралелі не перевищує чотирьох, необхідна кількість учнів для формування такої групи набирається дуже рідко. Втім, діти, які за станом здоров’я повинні займатися окремо, від цього не зникають. На уроках фізкультури вони знаходяться з іншими учнями, проводять час за настільними іграми, що не вимагають руху, сидять на лавках у спортзалі або, в кращому випадку, гуляють на свіжому повітрі, якщо заняття проводяться на вулиці. Іноді вчителі фізичної культури беруть на себе відповідальність та дозволяють таким дітям займатися з основною та підготовчою групою, виключаючи заборонені для них вправи, або пропонують таким учням індивідуальну програму, щоб забезпечити мінімальну рухову активність. Водночас, через це часто знижується навантаження для основної групи учнів. Саме в ситуації, коли спеціальна група на заняттях з фізкультури не дуже чисельна (двоє-четверо учнів), оптимальний спосіб забезпечити цих дітей необхідним руховим навантаженням і дати їм можливість активно проводити час під час уроку – новус.

Незаперечні переваги морського більярду полягають в тому, що учні спецгрупи можуть на рівні займатися зі здоровими дітьми під час одного уроку, сам стіл для новусу не займає багато місця, його можна розташувати там, де займається основна фізкультурна група. Є й ще один вагомий плюс: за умови систематичних занять доволі швидко, приблизно протягом року, деякі діти досягають значних успіхів і виходять на міжнародний рівень у своїй віковій групі. Щороку в Україні проводяться міжнародні шкільні змагання з новусу, тож учні мають чудові шанси стати справжніми спортсменами. Це стосується й дітей з різними ступенями інвалідності. У параолімпійському центрі було проведене дослідження, в рамках якого групам людей з інвалідністю презентували гру і проводили півторагодинне навчання. Більшість із них одразу зацікавилась новусом та легко оволоділа навичками гри. Цікаво, що дехто із учасників дослідження почав займатися морським більярдом професійно. Зазначимо, що існує окрема інваліга, але, за умови досягнення необхідного рівня майстерності, спортсмени з фізичними обмеженнями можуть брати участь у звичайних змаганнях.

Новус подобається дітям і дорослим. Завдяки йому школярі, які належать до спецгруп на заняттях з фізкультури, отримують шанс долучитися до справжнього спортивного життя, можуть в майбутньому реалізуватися, як спортсмени, а під час уроків фізкультури активно проводять час і достатньо рухаються. У рамках масових заходів новус неодмінно привертає увагу відвідувачів і залучає до лав своїх прихильників нових і нових гравців.

Також читайте “Всупереч тяжінню. Антигравітаційна йога”