Як навчитися робити добро?

Несподівані добрі вчинки – це наші цілеспрямовані спроби зробити кращим день іншої людини. Увага, привітність, турботливість – ось наша основна зброя в цих намаганнях. Ми виявляємо добро, щоб показати іншій людині, що ми її цінуємо, що вона не самотня і оточена теплом та приязню. Виявляючи своє добре ставлення до інших, ми допомагаємо створити довкола себе загальну атмосферу доброзичливості, що є принципово важливим для створення здорового суспільства.

Як навчитися робити добро?

Правило 1

Робіть добрі вчинки. Добро – заразне. Якщо ви від щирого серця виявлятимете доброту, ваш приклад надихатиме інших також робити добрі вчинки. 

Правило 2

Будьте чуйними і турботливими. Виявляйте увагу до потреб інших людей. Часто ми засмучуємося, якщо не бачимо такої уваги до себе. То станьте взірцем для інших – покажіть, що ви піклуєтеся про тих, хто поряд із вами, враховуєте їхні інтереси і хочете зробити їм приємне. Підтримайте колегу, якщо у нього був тяжкий день – запропонуйте йому кави, просто обійміть, скажіть щось приємне.

Правило 3

Демонструйте добре виховання. Ваші манери – це не просто формальність, це спосіб засвідчити повагу та позитивне ставлення до інших. Своїми добрими манерами ми можемо поліпшувати настрій і самопочуття інших людей. Тому не забувайте притримувати двері перед тим, хто йде слідом за вами, вчасно приходити на зустрічі, казати «дякую», «прошу», «будь ласка». Коли хтось зробив щось для вас, будьте вдячні і висловіть свою вдячність щирими словами.

Правило 4

Будьте щедрими на похвалу. Компліменти іншим людям – це не лестощі, а акт вашої доброї волі, спрямований на те, аби зробити іншій людині приємність. Не соромтесь говорити приємні речі своїм рідним, а також сусідам, колегам і навіть незнайомцям, з якими ви випадково перетнулися – наприклад, разом стоїте в черзі або застрягли в ліфті.

Правило 5

Згадайте про людей, які непомітною працею полегшують і покращують ваше щоденне життя – і знайдіть спосіб подякувати їм!  Двірник, поштар, кур’єр, консьєржка – ці люди заслуговують на те, аби ви виявили до них повагу та вдячність.

Правило 6

Підтримайте самотніх людей. Такі люди є всюди, і ви неодмінно знайдете довкола себе як мінімум кількох. Зателефонуйте знайомому, який щойно втратив близьку людину. Запитайтеся  у самотньої бабці-сусідки, чи потрібна їй якась допомога. Такі люди дуже потребують спілкування і високо цінують увагу.  

Правило 7

Станьте волонтером. Простягніть руку допомоги тим, хто її потребує. У зв’язку зі складною політичною ситуацією та воєнними діями в Україні волонтерський рух набув великого розмаху. Приєднайтесь до груп волонтерів – і ви відчуєте, що завдяки добру, що його ви робите, ваше життя наповнюється новим змістом.

Правило 8

Подбайте про найближчих людей – вашу родину. Зробіть замість них справи, що входять до їхніх звичних домашніх обов’язків. Подайте їм сніданок у ліжко. Частіше кажіть найріднішим людям, наскільки ви їх любите і цінуєте.

Правило 9

Пробачте давню образу. Просто пробачте і відпустіть цю прикрість із свого серця. Подумайте про свого кривдника без зла, в думках побажайте йому добра. І ви відчуєте, як тягар спав з вашої душі.

Правило 10

Усміхайтеся. Зустрічаючи знайому чи незнайому людину, виявляйте радість. Демонструйте людям, що вам приємне їхнє товариство – і загальна атмосфера довкола вас буде радісною та світлою.

Виявляючи доброту, не чекайте якоїсь винагороди у відповідь. Якщо людина чекає вдячності за свою доброту – її дії не є цілком щирими. Добрі справи з вашої доброї волі самі собою є найвищим задоволенням. Добро, яке ви робите іншим, дарує відчуття немарності та змістовності вашого життя.

 

Також читайте “13 кроків до щастя”

“Оптимізм – запорука успіху!”

“Скільки ж у світі оптимістів?”