Медитація допомагає ефективніше працювати

Медитація допомагає людям, які працюють із інформаційними даними довше концентруватись на завданні, покращити пам’ять та зменшити стрес.

Дослідники Вашингтонського університету стверджують, якщо ви збираєтесь працювати одночасно над кількома завданнями, спочатку займіться медитацією, це пришвидшить роботу та зменшить стресове навантаження. Було проведено провів дослідження з трьома групами (12-15 осіб) менеджерів відділу кадрів.

Одна із груп взяла участь у восьмитижневому тренінгу із медитації, а інша – у тренінгу з релаксації. Учасники третьої групи не проходили жодних тренінгів протягом восьми тижнів, після чого взяли участь у такому ж тренінгу, як і перша група. Через кожні вісім тижнів учасники проходили тест на виконання кількох завдань одночасно: використання електронної пошти, календарів, листування та телефонних дзвінків для виконання офісних завдань.

Оцінювались швидкість, точність виконання та кількість завдань. Також брали до уваги свідчення учасників про рівень стресу та концентрації уваги під час виконання. В учасників, що займались медитацією, відзначили нижчий рівень стресу, порівняно з іншими групами. Ті, хто займались медитацією, присвячували виконанню завдань більше часу та рідше залишали невиконанні завдання, проте час виконання всіх завдань був таким самим, як і в решти груп.

Levy D, Wobbrock J, et al. The Effects of Mindfulness Meditation Training on Multitasking in a High-Stress Information Environment// Proceedings of Graphics Interface .