Планшет для школяра: “заборонити не можна дозволити”?

Стів Джобс вважав iPad невід’ємним елементом освіти майбутнього.

Здається, майбутнє вже тут. Було проведене цікаве статистичне дослідження в США, яке ілюструє різницю між кількістю 12-річних підлітків, які використовують планшети для ігор, і які з його допомогою навчаються. Різниця не така вже і велика: 77% грають, 57% – вчаться. Тому дитина з планшетом в руках не має жахати батьків: ми не знаємо, які навички потрібні будуть в майбутньому. Однак привчити їх ставитись до техніки із розумом та не допустити ґаджетозалежності – ось завдання свідомих батьків.

Заборонити не можна дозволити

Відомо, що той же Стів Джобс обмежував час, який його діти проводили за айпадами і айфонами. Він забороняв користуватись ґаджетами вночі та у вихідні, дуже добре знаючи, як швидко дорослі стають залежними від нових технологій, Стів Джобс хотів захистити від цього своїх дітей. І не він один! Так, Дік Костоло, виконавчий директор Twitter, дозволяє своїм дітям-підліткам користуватися ґаджетами тільки у вітальні – у спальню їх брати не можна. Дослідження показують, що найбільш піддаються ґаджетоманії діти до 10 років, тому їм не слід дозволяти сидіти за планшетами більше 30 хвилин, а за смартфонами – довше 2 годин на день. Зовсім маленьким достатньо такого пояснення: після перегляду однієї серії мультику планшет «стомився» і йому потрібно «поспати». Із підлітками складніше: вони звикли бути на зв’язку 24 години на день, можуть знайти будь-яку інформацію в Інтернеті за пару хвилин – і все це під музику в iTunes і ролики в YouTube. Як же привчити дитину до максимально безпечного «спілкування» з гаджетами?

Батьки-ґаджетомани

Почніть із себе: встановіть сімейні правила і дотримуйтесь їх. Більшість батьків не усвідомлюють, скільки часу вони самі занурені у віртуальний світ. Зафіксуйте правила цифрової безпеки у письмовому вигляді – підпишіть із дітьми контракт, де будуть прописані права і обов’язки сторін щодо користування технікою. Намагайтесь також продумувати ваше дозвілля так, щоб підліткам самим хотілось вимкнути комп’ютер – сходіть на цікавий майстер-клас, на фуд-фестиваль, пограйте всі разом у Мафію. Облаштуйте вдома «technology-free zones» і заздалегідь плануйте домашні розваги для ваших дітей та їхніх друзів – нема нічого сумнішого за підлітків, які «спілкуються» із  гаджетами в руках.

Від теорії до практики

Окресліть конкретну роль техніки в житті дитини і розкажіть, як багато різних завдань може виконувати той чи інший гаджет. З самого малечку демонструйте, що Інтернет – це не лише майданчик для ігор, а й джерело корисної інформації: покажіть, як легко знайти рецепт пирога чи цікавий мультик. Якщо діти беруть ваш смартфон/планшет, корисним буде додаток KidRead, який створює окремий робочий стіл для дитини на вашому гаджеті. Це зручний інструмент контролю – батьки можуть легко сортувати додатки на «корисні» (які дарують ігровий час) і «розважальні» (які спалюють ігровий час). Якщо у дитини закінчився ігровий час, вона може лише читати чи працювати із «корисними додатками». Для дітей шкільного віку передбачена функція «позакласне читання»: після прочитання книги підліток робить тестові завдання – правильні відповіді збільшують ігровий час. Для школярів взагалі є безліч цікавих і корисних додатків до смартфонів та програм, які значно полегшать шкільне життя і розвинуть звичку використовувати техніку за призначенням. Ось лише деякі з них: iBooks, Айчиталка, Free Graphing Calculator, Формула, iStudiez Pro, Диктант, Math Helper, Хімія, SimplePhysics.

Попереджений – значить, озброєний

Контролюйте, що дитина встановлює на свої гаджети – тільки так можна вчасно виявити ознаки гаджетозалежності. Наприклад, «ферми» і вирощування тварин – це ігри, які потребують щоденної витрати часу і тому викликають залежність. Якщо дитина вже не може жити без ігор, вихід один – обмежити вільний час! Прогулянки, секції, завдання по дому – найкращі ліки від гаджетозалежності.

Слідкуємо за здоров’ям

Ну і звичайно, подбайте про здоров’я вашого школяра. Сучасні планшети і монітори налаштовані надто яскраво для очей – через 2-3 години з’являються сухість, почервоніння та дискомфорт в очах, проблеми з фокусуванням. Щоб запобігти цьому, зменшіть яскравість екрану (7–15%) і збільшіть контрастність (60–70%). Слідкуйте, щоб кожні півгодини дитина робила перерву.

Зараз модно звинувачувати гаджети у тому, що дітям нецікаво в школі, що у них погіршується пам’ять, немає стимулу вчитися… Але проблема скоріше в самих батьках і застарілій системі навчання. Відштовхуватись потрібно від того, що цікаво дитині, – тоді її інтерес перетворюється на навичку, яку можна застосовувати де завгодно. А виходить так: батьки змалечку нагромаджують дитину купою знань, в результаті вона багато чого знає, але ні до чого не має інтересу! Так само в школі: від дитини вимагають зубрити купу інформації – хто зна навіщо, адже все це доступно в будь-який момент на смартфоні чи планшеті. Навички повинні бути адекватними тому середовищу, в якому ми живемо. Не потрібно вимагати від дитини запам’ятовувати великий обсяг інформації, краще навчіть аналізувати її. Ви не можете відмінити Інтернет, але можете не допустити гаджетозалежності та навчити дитину розумному ставленню до техніки, коли вона є інструментом для досягнення певних цілей, а не самоціллю. 

Підготувала Галина Теличук,
спеціально для «Живи Активно!»

Також читайте Які плани на вихідні?

Оптимізм – запорука успіху!

Пам’ять – короткострокова, оперативна, довгострокова…