Чому корисно вивчати іноземні мови

У людей, які говорять більш ніж двома мовами, менший ризик розвитку проблем із пам’яттю.

Користь вивчення іноземних мов

Особливо цей ефект помітний серед людей, які вільно говорять щонайменше чотирма мовами. Для них ризик зниження когнітивної активності в похилому віці в п’ять разів нижчий, ніж для людей, які володію однією або двома мовами. А у тих, хто в поважному віці починає вивчати хоча б одну іноземну мову, ризик виникнення когнітивних порушень скорочується у чотири рази. Отже, вчити іноземні мови – це не просто цікаво, це ще й корисно для здоров’я.

Говорити про складність чи легкість вивчення якоїсь іноземної мови можна лише суб’єктивно. Існує так поняття, як екстраполювання.

Екстраполювання – несвідоме, інстинктивне перенесення на досліджувану мову форм і засобів рідної мови.

Якщо ж, наприклад, говорити про легкість вивчення англійської мови як іноземної, то причина цієї легкості полягає в тому, що, як відомо, англійська – це мова збірна, такий собі субстрат давньосаксонської, французької, латинської та грецької мов. Тому носіям італійської, іспанської, французької, німецької, голландської, шведської, датської, норвежської легко засвоїти англійську мову, екстраполюючи на неї свою рідну лексику.

З природних мов максимально легкі для засвоєння італійська, іспанська, португальська.

Perquin M, et al “Multilingualism protects from cognitive impairment: A field study of seniors living in a multilingual environment” (Abstract #P02.110) // Presented at American Academy of Neurology 63rd Annual Meeting. – 12 April 2011.

 

Також читайте “Потопіть втрату пам’яті у вині”

“Гімнастика тай ші розвиває здатність до запам’ятовування”

“Какао проти когнітивних порушень”