Що потрібно знати про високу температуру

Коли людина хворіє, висока температура очевидно, створює незручності, стомлює та лякає, особливо в наші дні. Напевне, немає такої людини, яка б не стикалась з цією проблемою, але чи всі задумувалися про першопричини появи високої температури?

 

Тривала лихоманка це привід для виклику лікаря, але цілком зрозуміло, що було б бажано мати хоч якесь уявлення про те, що відбувається у вашому тілі. Що викликає лихоманку, і що ви можете з цим зробити.

 

Що таке лихоманка?

 

По суті, лихоманка – це температура тіла, яка перевищує норму в 36,6 градусів. Хоча у вас і може бути підвищена температура, але технічно вона настає, якщо температура вища за 38 градусів (за даними Центру з контролю та профілактики захворювань CDC).

 

Що відбувається у тілі, коли у вас температура?

 

Лихоманка, як правило, є ознакою того, що ваш організм намагається боротися з хворобою чи інфекцією.

 

“Висока температура це ознака того, що імунна система з чимось бореться, і що всі системи організму працюють над тим, щоби нормалізувати роботу життєво важливих органів, зазначає Росі Гулаті, доктор медичних наук, лікар сімейної медицини з лікарні Північно-Західної медицини Хантлі.

 

Коли починається лихоманка, гіпоталамус, невелика область мозку, яка виконує функцію внутрішнього термостата, серед іншого, сигналізує про підвищення температури тіла, розповідає Лора Міллер, доктор медичних наук, лікар сімейної медицини з університету медичної школи Міннесоти та лікарів Університету Міннесоти.

 

На цей момент у вашому організмі «запускається каскад подій, включаючи стискання кровоносних судин у периферійних частинах тіла для відведення крові до більш важливих органів і зменшення втрат тепла тіла.

 

Підвищення температури може уповільнити ріст бактерій, поліпшити захисні можливості білих кров’яних клітин і стимулювати зміцнення біохімічних зв’язків, – доктор медичних наук Аріндам Саркар, лікар первинної медичної допомоги та доцент кафедри сімейної та громадської медицини в Університеті Бейлора. В основному лихоманка, як правило, є ознакою того, що ваше тіло намагається боротися із загарбником.
 
Більшість цих бактерій та вірусів виживають у вашому організму, за нормальної температуру, каже Ерік Блатінгер, доктор медичних наук, лікар невідкладної медицини. Але якщо температура висока – їм набагато важче  вижити.
 

Що викликає лихоманку?

Існує багато причин, які можуть спричинити лихоманку, але їх, як правило, можна розділити на такі категорії:

  • Інфекція
  • Певні ліки
  • Теплова хвороба
  • Рак
  • Аутоімунні захворювання
  • Деякі дитячі вакцини
     

Доктор Саркар погоджується: “В основному більшість лихоманок викликані вірусними та бактеріальними інфекціями. Рідко системні ревматичні захворювання та рак можуть викликати тривалу та незрозумілу лихоманку”.
 

Що робити, якщо у вас підвищується температура?

По-перше, важливо знати: якщо ви почуваєтесь відносно добре, вам не обов’язково відразу приймати жарознижувальні. Але, якщо температура стає дискомфортною, або надто високою, вам можуть знадобитися ліки, що знижують температуру, такі як парцетамол або ібупрофен. Дуже важливим аспектом є постійна гідратація під час хвороби.

За матеріалами:
https://www.health.com/condition/cold-flu-sinus/what-causes-fever

Вам також може бути цікаво

Резистентність до антибіотиків та світові ризики

Як зробити прийом ліків максимально ефективним

9 ознак того, що у вас щось серйозніше аніж застуда