9 ознак того, що у вас щось серйозніше аніж застуда

Ви, ймовірно, вже знаєте ознаки застуди – нежить, закладеність носу, чхання, кашель – але як ви знаєте, що це просто запущена хвороба, а не щось більш серйозне? В цій статті лікарі пояснюють, як зрозуміти, чи у вас застуда чи щось, що вимагає трохи більше медичної допомоги, наприклад, грип або менінгіт.

 

Ваші симптоми тривають довше аніж 4 дні

Застуда, як правило, проявляється самостійно протягом трьох-чотирьох днів, каже Меліса Лай Бекер, доктор медицини, керівник відділу екстреної медицини в Кембриджському альянсі охорони здоров’я. Починається з колючого горла, закладеності носу та нежитю, а потім зазвичай розвивається кашель. Незважаючи на те, що ваш кашель і нежить можуть затриматися на певний час, більшість симптомів застуди повинні зникнути через чотири дні.

“Якщо у вас дійсно просто застуда, зрештою, почуваєш себе добре після пари днів відпочинку та гідратації”, – каже вона.

Якщо симптоми тривають довше, можливо, у вас щось більш серйозне аніж застуда, наприклад, грип або мононуклеоз. Щоб бути в безпеці, запишіться на прийом до лікаря.

 

Ви нещодавно повернулися з подорожі

Нещодавні міжнародні подорожі є червоним маркером для лікарів, оскільки це може означати, що у вас є менш звична інфекція, з якою вони зазвичай не стикаються, пояснює лікар-медик Стелла Сафо, лікар-інтерніст лікарні Маунт-Сінай, яка спеціалізується на інфекційних захворюваннях. Важливо звернутися до лікаря, якщо у вас виникли будь-які симптоми після повернення з-за кордону

Питання “Чи може у вас бути лихоманка при застуді?” є хитрим. Але зазвичай, це стається доволі рідко

 

У вас лихоманка

Якщо у вас лихоманка при температурі понад 38,3 градус за Цельсієм, це може бути ознакою стрептококової ангіни, говорить доктор Лай Бекер. У більшості пацієнтів із цим недугом у перші кілька днів хвороби розвивається висока температура, тому будьте обережні при раптових спалах температури. “Стрептококова ангіна – це саме те, що дуже хочеться відрізнити від застуди”, – каже вона. “Якщо не лікуватися, це може викликати ревматизм та призвести до серйозних проблем із серцем”.

 

Ваша температура не спадає

Навіть якщо ваша лихоманка не є особливо високою, запущена субфебрильна температура протягом декількох днів поспіль може бути ознакою того, що ваше тіло намагається побороти щось  більше, ніж застуду, говорить доктор Лай Бекер. Постійна лихоманка може означати, що ви насправді маєте грип або мононуклеоз – тому не варто нехтувати  походом до лікаря, навіть якщо ваші симптоми не надто інтенсивні.

 

Проблеми із травленням

Нудота при застуді – а також блювота та діарея – не характерні, тому такі симптоми можуть сигналізувати про щось більш серйозне, наприклад, грип. Важливо звернутися до лікаря, якщо ви відчуваєте ці симптоми постійно, оскільки вони можуть призвести до зневоднення,зазначає  доктор Майсур.

 

Болі в грудині або проблеми із диханням

Незважаючи на те, що кашель є нормальним симптомом застуди, він не повинен бути настільки сильним, що викликає задишку, хрипи або біль у грудях, – каже доктор Майсор. Ці симптоми не слід ігнорувати, оскільки проблеми з диханням можуть бути ознакою або пневмонії, тоді як біль у грудях, напруга та раптова задишка можуть сигналізувати про легеневу емболію (закупорку тромбу в легенях).

 

Локальний біль

Ще одним червоним маркером, який викликає застуду, є «локалізація» симптомів, тобто ви відчуваєте їх в одній конкретній області, пояснює доктор Сафо. Хоча симптоми застуди вражають всю верхню дихальну систему, інші захворювання характеризуються інтенсивними симптомами в одному місці. Наприклад, доктор Лай Беккер вказує, що стрептококковий стан викликає біль у горлі, так що важко ковтати, але зазвичай не завдає болю в усьому тілі. Синусова інфекція може спричинити головний біль і навіть спричинити біль в зубах, вушна інфекція зазвичай спричиняє біль і скупчення в одному вусі, а мононуклеоз може спричинити набряклі мигдалини.

 

У вас болить все тіло

Звичайна застуда, насправді, не така вже й страшна, але вона не повинна викликати  болі в тілі. З іншого боку, грип може змусити ваші м’язи та тіло відчувати біль, а також може супроводжуватися втомою та ознобом.

“З грипом ви відчуєте, що потрапили, ніби-то під вантажівку”, – каже доктор Майсур. Тільки встаючи з ліжка, вам вже буде боляче, вам буде здаватися, що ваші м’язи не здатні працювати.»

 

Хвороба протікає за «схемою»

Доволі важко відрізнити алергію від застуди, оскільки вони мають подібні симптоми. Але алергія часто протікає за певною «схемою», говорить доктор Лай Бекер. Якщо ви помітили, що ваші симптоми посилюються після того, як проводите час на вулиці або з домашнім улюбленцем, або вони мають тенденцію з*являтися в певний сезон, у вас, швидше за все, є алергія. “У мене був один пацієнт, який вважав, що він хворий, але реальна історія полягала в тому, що у нього алергія на кота”, – каже доктор Лай Бекер.

Щоб точно визначити причину, слідкуйте за своєю історією симптомів, чи помічаєте ви якісь тенденції – це може означати, що у вас алергія на щось або сезонна алергія.

Джерело: https://www.health.com