Резистентність до антибіотиків та світові ризики

Антибіотик резистентність

В результаті опитування ВООЗ було виявлено, що 64% людей неправильно проводять лікування застуди та грипу за допомогою антибіотиків. Які ризики несе таке лікування, ви дізнаєтесь далі. Як виникає резистентність до антибіотиків

Стійкість до антибіотиків може виникнути, в результаті змін бактерій під впливом ліків. Саме через це антибіотики перестають виконувати свою функцію, в той час, як інфекційні хвороби становиться неможливо вилікувати. В результаті стійкості бактерій до антибіотиків, виникає загроза ефективної профілактики та процесу лікування різного роду інфекцій.

У 10 країнах світу вже було зафіксовано випадки, коли лікування гонореї препаратами «останньої надії» (ІІІ покоління антибіотиків цефалоспоринів) було неефективним.

Варто зауважити, що без використання антибіотиків, дуже складно справитись з лікуванням навіть звичайної інфекції.

Резистентність до антибіотиків: причини

  • Антибіотикорезистентністю називають стійкість бактерій щодо одного або кількох антибіотиків.
  • Головною причиною її виникнення є необдумане ставлення до приймання антибіотиків. В результаті неконтрольованого та неправильного призначення ліків бактерія «навчається» боротись з різними класами антибіотиків.
  • Завчасне закінчення курсу приймання антибіотиків після того, як стан хворого покращився, також може стати причиною виникнення резистентності. Якщо не долікуватись до кінця, то збільшується ймовірність того, що частина бактерій виживе і стануть стійкими до дії такого антибіотику.
  • Щороку кількість антибіотиків, які використовуються у тваринництві та рослинництві зростає. Головна загроза для здоров’я людей полягає в наявності антибіотиків в складі м’яса, а саме в тому, що м’ясо може містити стійкі бактерії.
  • В результаті низького рівня вакцинації у країні збільшується кількість використання антибіотиків, з метою лікування хвороб. За умови дотримання календаря щеплень, такої ситуації можна не допустити.
  • Не випускають нові антибіотики. Створення таких ліків дуже дорого коштує. Часто виробники препаратів витрачають на те, щоб розробити антибіотики, набагато більше ніж може складати їх майбутній дохід. Навіть, якщо тестування буде вдалим, то тривалість його дії буде обмежена в часі, що є передумовою зменшення прибутку.
  • Неналежність інфекційного контролю на території лікарень та клінік, а також неналежну гігієну та антисанітарію відносять до причин антибіотикорезистентності.

Поради як уникнути резистентності до антибіотиків

  • Відмовтесь від самолікування – приймайте антибіотики лише у тому випадку, якщо вам їх назначив лікар. Під час лікування грипу чи застуди, не приймайте антибіотики, бо це неефективно.
  • Не переставайте лікуватись раніше, чим це має бути. Якщо вам назначали певний курс приймання антибіотиків, то ви маєте пройти його повністю, навіть, якщо ви відчули себе краще
  • Не пропонуйте своїм рідним та знайомим приймати антибіотики та не діліться з ними цими ліками.
  • З метою попередження інфекції – слідкуйте за гігієною рук, обмежте контакт з людьми, які хворіють, та своєчасно робіть щеплення.

Джерелоhttps://moz.gov.ua/article/health/rezistentnist-do-antibiotikiv-svitovi-riziki