Як зробити прийом ліків максимально ефективним

Чи знайомі ви з базовими правилами прийому ліків? Знаєте, що не дозволяється поєднувати ліки з алкоголем чи, наприклад, забороняється пити таблетки натщесерце? Але поради на цьому не закінчуються.

 

Не їжте грейпфрути під час лікування

 

Метаболізм багатьох ліків (процес трансформації їх в молекули, які далі виводяться з організму) відбувається у печінці, і відповідальні за це, крім інших, ферменти цитохрому. Певні ліки й продукти впливають на активність цих ферментів і, відповідно, дію препаратів на організм.

 

Головним чином, це актуально для опіоїдів, імуносупресорів, протипухлинних засобів, а з ліків, що більш розповсюджені – то до препаратів, які назначають з метою лікування артеріальної гіпертензії й статинів.

 

У разі якщо активність ферментів, які беруть участь у переробленні ліків, знижена, то концентрація препарату в крові буде вищою, ніж необхідно – це призведе до підсилення всіх ефектів, зокрема й небажаних.

 

Якщо говорити про взаємодію ліків з похідними грейпфрута, то її вивчили найретельніше – цей фрукт ні в якому вигляді не дозволяється поєднувати майже з сотнею препаратів. Подібний ефект (зростання активності ліків й ризику виникнення побічних ефектів) може спостерігатись від вживання червоних апельсинів, лайма чи помело.

 

Який вплив має трав’яний чай

 

Засоби народної медицини не такі безпечні, як можуть здаватися – компоненти трав та корінців можуть вступати в найнеочікуванішу взаємодію зі звичними для нас ліками.

 

Наприклад, міцний чай заварений із листя малини діє в організмі як грейпфрутовий сік, аналогічно йому впливає й китайський лимонник та жовто корінь канадський. Що стосується чорного перцю, то як приправа він не вплине на процес метаболізму ліків, однак у великій концентрації, у складі БАД – може завдати шкоди.

 

Вживання звіробою та ехінацеї навпаки підвищують активність ферменту цитохрому. В результаті чого пришвидшується метаболізм ліків й тому вони можуть не дати очікуваного ефекту. У разі регулярного споживання харчових добавок з цими компонентами, лікування може не допомогти, й хвороба буде й далі розвиватись.

 

Вплив алкоголю

 

Про несумісність алкоголю існує багато теорій – багатьом здається, що навіть крапля шампанського може суттєво зашкодити лікуванню. Насправді, антибіотики – великий клас препаратів, й алкоголь під забороною лише для деяких з них. Наприклад, алкоголь плюс метронідазоло може стати причиною головного болю, нудоти та блювання (хоча великі дози алкоголю можуть дати такий ефект і без антибіотиків).

 

Лінезолід у поєднванні з вином чи пивом, може привести до небезпечного підвищення артеріального тиску. І звичайно, варто пам’ятати – ліки, та алкоголь змушують печінку активніше працювати, а її краще не перевантажувати в такий спосіб.

 

Не можна поєднувати алкоголь з протибольовими препаратами (парацетамол чи ібупрофен).

 

Правила дозування ліків

 

Добова доза деяких ліків може бути розбита на кілька прийомів – цієї рекомендації потрібно дотримуватися. Справа в тому, що ліки переробляються й виводяться з організму за певний час, і на це не впливає їх концентрація. Якщо ви приймете за один раз 2 пігулки, діяти вони будуть як одна.

 

Якщо ви маєте хронічне захворювання і пропустили прийом ліків, перевірте інструкцію – там має бути зазначено що робити у такому разі.

 

Чи можна приймати ліки натщесерце

 

Так, деякі ліки потрібно приймати саме натщесерце. Всі ліки мають індивідуальні рекомендації щодо поєднання з їжею. Це зазначається в інструкції. Їжа може заважати їх всмоктуванню. Але є препарати ефективність й безпечність яких не змінюється, тому їх можна приймати в будь-який зручний час.

 

За матеріалами:

https://bit.ly/37DA2uV

https://selfhacked.com/blog/cyp3a4/

https://bit.ly/2VDcb9l

https://bit.ly/3ok8bqq

 

Вам також може бути цікаво:

Секрети доброго самопочуття – лимонна вода

Способи зміцнення імунітету

5 випадків, коли даремно лікуватися антибіотиками