Способи зміцнення імунітету

«Як зміцнити імунітет?» – питання на яке хоче знати відповідь кожен з нас, особливо в сезон грипу та несприятливих погодних умов. Багато людей сподіваються на те, що прийнявши одну чудодійну пігулку, вони зможуть зберегти себе від хвороб. Про те наскільки це можливо, піде мова далі.

Очевидним є той факт, що міцний імунітет здатен створити надійний захист для нас від впливу багатьох бактерій та вірусів. Навіть, якщо ви занедужаєте, то хвороба мине швидше, простіше і без виникнення будь-яких ускладнень. Про дієві способи зміцнення імунітету у дорослих і дітей ми розкажемо далі.

Зміцнення імунітету: препарати

Не потрібно витрачати багато часу, для того, щоб під час перегляду телевізора чи інтернету зустріти рекламу величезного вибору препаратів, які здатні покращити наш імунітет за короткий відрізок часу, а також підвищити нашу активність та розумову здатність. Найбільша група препаратів, яка може підвищити імунітет відноситься до гомеопатії.

Принцип дії гомеопатичних препаратів полягає в тому, що «клин клином вибивають»: пацієнту рекомендують приймати у надзвичайно малій концентрації речовину, яка у великій концентрації може стати причиною виникнення тих симптомів, що і хвороба. Однак, ефективність гомеопатичних препаратів ще не була доведена,  хоча в цьому напрямку проводили велику кількість досліджень. Проте, не можна виключати повністю роль гомеопатії, особливо якщо ви схильні до самонавіювання: в цьому випадку може спрацювати ефект плацебо чи природний перебіг захворювання, який буде сприйнято як чудодійний ефект від приймання гомеопатичних препаратів.

Роль імуномодуляторів у зміцненні імунітету

До другої за популярностю групи препаратів для підвищення імунітету відносять імуномодулятори.

Така група препаратів дійсно є, однак в Україні її сприймають не зовсім вірно. Імуномодуляторами називають групу препаратів, серед яких можна виділити імуностимулятори та імунодепресанти. Такі препарати необхідно використовувати у випадку серйозних захворювань, наприклад, при онкології чи коли проводили трансплантацію органів. Однак, в Україні та країнах СНД імуномодулятори часто сприймають як лікарські засоби, що можна використовувати для покращення імунітету у здорових людей, чи для того, щоб допомогти одужати пацієнтами, які захворіли на ГРІ/грип. Через відсутність переконливих свідчень щодо цього, це не можна сприймати як дійсність.

Варто зауважити, що імунна система у людини дуже складна, і даремно думати, що використання певних препаратів може зміцнити імунітет.

Способи зміцнення імунітету

Самими простими та дієвими речами, які можуть допомогти людині покращити роботу імунної системи є притримання нормально режиму сну, фізичної активності, раціонального та збалансованого харчування. Однак, людям дотримуватись таких правил на постійній основі значно складніше, ніж випити чудодійну пігулку.

Велику роль у роботі імунної системи відіграє раціональне лікування, якщо робити це неправильно та невчасно, то це може значною мірою підірвати імунітет.  Якби ми відмовились від лікування групу антибіотиками, ангіни за допомогою сольових пов’язок, не використовувати б жарознижувальні препарати за температури 37,5 та не були активними, коли у нас ГРІ, то імунітет у нас був би значно міцнішим, і нам не потрібно було б його підіймати.

Як потрібно харчуватись для підвищення імунітету

Якщо ви хочете, щоб ваш організм максимально вас захищав, то потрібно дотримуватись збалансованого харчування. При цьому, більше значення має культура прийому їжі, ніж наявність конкретних продуктів в щоденному меню. Перш за все, ніколи не пропускайте основні прийоми їжі: ви повинні регулярно та своєчасно снідати, обідати та вечеряти, а від перекусів на швидку руку краще за все відмовитись. Старайтесь максимально споживати сезонні та місцеві продукти. Зменшуйте кількість цукру, солі, алкоголю, який звикли споживати, вживайте лише необхідну кількість калорій.

Варто зауважити, що від понаднормового споживання будь-яких вітамінів та мінералів імунітет не покращиться. В той час, як у випадку дефіцитних станів організм людини стає сприятливим до виникнення різних хвороб. Серед жителів України часто зустрічаються люди, які мають дефіцит вітаміну D, йоду, фтору, заліза. Однак вирішувати цю ситуацію можна лише разом з сімейним лікарем, який може назначити додатковий прийом певних препаратів.

Роль фізичної активності та здорового сну

Якщо ви не займаєтесь якимось видом спорту, то намагайтесь робити щоденні прогулянки. Прогулявшись пів години на свіжому повітрі, ви не лише подбаєте про свій імунітет, а й поліпшите роботу мозку, серцево-судинної системи. Також щоденні прогулянки допомагають налагодити сон та зменшити стрес (стрес та дефіцит сну негативно відбивається на загальному стану організму та на імунітету зокрема).  Для того, щоб отримувати максимальну користь від прогулянок, необхідно продумати теплий одяг та зручне взуття. Пам’ятайте, що дихати свіжим повітрям потрібно не лише на вулиці, але й вдома, для цього необхідно регулярно провітрювати приміщення.

Вакцинація

Використання вакцинації дозволяє дієво зберегти здоров’я та запобігти підриву імунітету,  через хвороби. Від сезонних хвороб також існують вакцини.

Варто зауважити, що щеплення може запобігти захворюванню на грип, однак не здатне забезпечити захист людини від інших респіраторних захворювань, а саме від риновірусу, аденовірусу і т.д., однак грип є найнебезпечнішим вірусом. Саме він є причиною щорічної госпіталізації багатьох людей, та смертельних випадків серед них.

В першу чергу робити щеплення мають пацієнти із групи ризику. До них відносять дітей віком до трьох років, вагітнх, літніх люди та тих, які страждають від хронічних захворювань.

Тому краще витратити гроші на щеплення, чим на ліки з сумнівним ефектом.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/jak-i-chim-zmicniti-imunitet-radit-likar