Гярячий шоколад молодить і додає мудрості

В  прохолодний день чашка гарячого шоколаду зігріває та піднімає настрій. Проста арифметична рівність смаку та насолоди. А чи знаєте ви що це дуже стародавній напій, який виник раніше аніж кава та чай?

Історія виникнення

Вперше напої з какао-бобів були згадані в 770 році до нашої ери, на одному з стародавніх сувоїв. Легенда, яка за часом ближче до нас, свідчить, що Європа, дізналася смак шоколаду в XVI столітті. Його в 1527 році привіз до Іспанії генерал Кортес разом з какао-бобами. Уперше він спробував холодний збитий густий напій з какао, з додаванням ванілі, пекучого перцю та інших спецій, на банкеті у ацтеків.

Ацтеки цей напій прозвали «чоколатль». Саме від їх «chocolatl» ми і отримали назву улюбленого смаколика — шоколад. В індіанських племенах цей напій вважався джерелом сили і мудрості. Тому головний  вождь ацтеків Мотесум кожного дня випивав величезну кількість напою, який, як він запевняв, молодив його й додавав мудрості.

І коли в Іспанії з’явився напій з какао і сам шоколад, то все, що відносилося до їх приготування, трималося в найсуворішій державній таємниці Іспанського королівства. За порушення і розголошення секретів приготування було засуджено до смертної кари більше вісімдесяти чоловік. Приготуванням шоколаду займалися монахи-єзуїти. З часом вони злегка змінили і доповнили рецептуру, додаючи мед, ваніль, молоко і відмовилися від гострого перцю. Також вони вигадали нагрівати напій, для того, щоб розчинні інгредієнти швидше розчинялися.

Саме таким чином і з’явився гарячий шоколад, який до цього вживали тільки в холодному вигляді.