Як вибрати безпечну подушку?

Ми проводимо третину життя в обіймах з нею.  Ні, не з коханою половинкою, а з подушкою. Тому варто замислитися над правильним вибором цього важливого атрибуту для здорового сну.

Сьогодні нам пропонують безліч подушок з різними наповнювачами. Давайте спробуємо не заблудитися в цьому асортименті.

Пухові подушки

Традиційний і давній вид подушок. Обирають їх, ті хто любить усе натуральне. Проте, вік такої подушки недовгий  – три-чотири роки. Поглинаючи вологу, пір’я та пух стають сприятливим середовищем для розмноження бактерій та кліщів. Крім того, такий натуральний  наповнювач може спровокувати алергію.

Синтетичні подушки

Їх наповнювачі є гіпоалергенними, ними можна довго користуватися. Найдешевший у цій категорії ‒ синтепон.Його недоліки ‒ не завжди набуває потрібної форми, може нерівномірно збиватися. Холофайбер краще зберігає форму після стискання та імітує відчуття,  як від пухової подушки. Найпишніший наповнювач ‒ силікон, такі подушки пружні і пухкі. Синтетичні подушки можна прати.

Для фанатів органіки є ще подушки з гречаного лушпиння. Вони екологічно безпечні, в них циркулює повітря, завдяки природній жорсткості покращується мікроциркуляція в шкірі голови. Але до неї потрібно звикнути: кожен ваш рух буде супроводжуватися шурхотінням, когось це буде дратувати, а когось навпаки – заспокоювати. Такі подушки прати не потрібно, достатньо струсити або пройтись пилососом. 

Інша природня «начинка» ‒ овеча або ж верблюдяча шерсть. На відміну від пуху,  вони краще висихають від увібраної вологи, їх не потрібно провітрювати.  Істотний мінус – швидко скочуються та збиваються.

Ортопедичні подушки

Найкращий вибір з точки зору здорового сну, адже їх форму розробляють медики. Проте, на таку річ доведеться витратитися. Вони ідеально підтримують положення шиї, в магазині вам допоможуть вибрати подушку індивідуально для вас.

Одні подушки служать довше, інші менше. Проте оптимальний час користування всіма –  не більше 5 років.

Сигнали того, що ваша подушка відслужила своє:

  • Виріб втратив форму.
  • Наповнювач збився в грудки.
  • Подушка має неприємний запах.
  • Після сну почала боліти шия, на ній не комфортно лежати.

Здоровий сон ‒ запорука хорошого самопочуття вранці, тому прислухайтеся до свого тіла і обирайте те, що підходить саме вам.

Підготувала Катерина Ільїна