Як правильно вибрати спортивне взуття

Робимо вибір

У спорті немає місця для варіанту «взуття тисне, але ж красиво». При активних заняттях це категорично заборонено, інакше можна нашкодити своєму організму.

Коли в магазині приміряєте спортивне взуття, його треба повністю зашнурувати, встати, походити. При цьому пальці повинні бути розправлені. Побудьте у взутті пару хвилин, пройдіться по рівній поверхні.

Пам’ятайте, що під час бігу навантаженню піддається все тіло. Якщо навантаження буде розподілятися неправильно, можуть виникнути порушення кровообігу і проблеми з суглобами.

Визначаємо пронацію стопи

Якщо у вас нормальний прогин стопи, ви, швидше за все, нейтральний пронатор (1) і вам підійдуть кросівки стабілізуючого типу з середнім контролем пронації.

Бігуни схильні до плоскостопості, зазвичай є гиперпронаторами(2), і їм слід звернути увагу на контролюючу бігове взуття для більшого контролю пронації.

Спортсмени з високим склепінням стопи, в свою чергу, є гипопронаторами(3) і їм рекомендується використовувати нейтрально-амортизуючу взуття, яка сприяє більш природного руху ніг. 

Самий простий і доступний спосіб визначення пронації стопи — це мокрий тест. Для того щоб її виконати, треба взяти аркуш цупкого паперу, покласти його на підлогу і, намочивши босі ноги, простояти на аркуші близько півхвилини. Після цього зійдіть з листа і обведіть олівцем межі мокрих плям, що залишилися на папері. В результаті декількох спроб у вас повинно вийти щось, що нагадує одну з зображень нижче на картинці.

Нейтральна пронація

При бігу, зовнішня сторона п’яти вступає в контакт з поверхнею. Ступня повертається всередину, приблизно на 15% і досягає повного контакту з землею, утримуючи вагу тіла без будь-яких проблем. Прогин стопи забезпечує оптимальний розподіл навантаження від удару об поверхню. Цей рух називається «пронація» і воно дуже важливо для правильної амортизації. В кінці бігового циклу, відштовхування відбувається рівномірно всій передньою частиною стопи.

Гипопронация

Знову ж таки, контакт із землею відбувається зовнішньою стороною п’яти. Але прогин стопи всередину відбувається менш ніж на 15%, тобто це рух менше, ніж у бігунів з низьким або нормальним склепінням стопи. Таким чином, сили удару зосереджені на меншій площі ступні (в основному, це зовнішня частина) і не розподіляються досить ефективно. На етапі відштовхування працюють маленькі пальці ніг з зовнішнього боку стопи.

Гиперпронация

Як і при нейтральній пронації біговий крок починається з дотику поверхні зовнішньою стороною п’яти. Однак, нога прогинається всередину більш, ніж на ідеальні 15%. Це явище називається гиперпронация. Це означає, що стопа і щиколотка мають деякі проблеми при стабілізації тіла, поглинання ударного навантаження при цьому відбувається менш дієво. Відштовхування від землі в завершальній фазі бігового циклу відбувається головним чином за рахунок великого і другого пальця ноги, яким доводиться виконувати всю основну роботу.

Анатомія взуття

Крім підошви, у спортивного взуття важливий верх – як його форма, так і те, з чого він виготовлений. Матеріал верху якісних кросівок – мембранний. Високі кросівки знижують ризик пошкодження щиколотки, але підвищують ризик пошкодження коліна. Низький підйом може спричинити набряк. Взувши кросівки, перевірте, чи не їздить нога всередині взуття, бо це загрожує травмами і призводить до зниження якості заняття.

Найбільш якісні зразки спортивного взуття не містять натуральних матеріалів, так як тільки спеціальні матеріали можуть забезпечити вашій стопі максимальний комфорт на заняттях. Під час покупки професійного взуття зверніть увагу на устілку: вона повинна зніматися. Це дозволяє просушувати взуття між тренуваннями. Якщо ви витягнете устілку і побачите, що під нею картон, брати такі кросівки не варто. І ще: фірмові кросівки, як правило, випускаються з плоскими бавовняними шнурками. Задники і носки хороших кросівок повинні бути жорсткими, а середня частина навпаки – добре гнутися.

Професійне спортивне взуття не вимагає спеціального догляду. Зазвичай його навіть можна прати в машині, при цьому воно не втратить ні своєї форми, ні властивостей. Винятком є взуття з мембраною, для якого потрібен спеціальний догляд.

Якщо ви вирішили зайнятися аеробікою або шейпінгом, то купуйте високі кросівки, які будуть добре фіксувати гомілковостопний суглоб. Це допоможе захиститися від можливих розтягнень та інших травм.