Вчені довели, що щасливі люди старішають повільніше

У людей похилого віку, які задоволені своїм життям, зниження фізичної функції з віком відбувається повільніше, ніж у нещасливих людей.

Ендрю Стептоу (Andrew Steptoe) та його колеги з Університетського коледжу Лондона (Великобританія) проаналізували зв’язок між емоційним та фізичним благополуччям, провівши дослідження. У ньому взяло участь 3199 британців – чоловіків і жінок віком від 60 років і старше. За учасниками в рамках дослідження спостерігали протягом 8 років.

Команда дослідників запропонувала учасникам оцінити своє задоволення від життя за 4-бальною шкалою. Дослідники проводили інтерв’ю, щоб визначити, чи виникають в учасників проблеми у повсякденній діяльності (встати з ліжка, одягнутися, прийняти ванну або душ). Вони виміряли швидкість ходьби за допомогою тесту з ходьбою. Отримані дані показали, що у людей похилого віку, які задоволені своїм життям, зниження фізичної функції з віком відбувається повільніше, ніж у нещасливих людей.

Люди з меншим відчуттям емоційного благополуччя мали втричі більше шансів зіштовхнутися з проблемами у повсякденній фізичній активності порівняно з більш позитивно налаштованими учасниками дослідження. За словами авторів дослідження, ці результати свідчать про те, що зниження задоволення від життя може бути пов’язано з майбутньою інвалідністю і обмеженням рухливості у старості.

Steptoe A., de Oliveira C., Demakakos P., Zaninotto P. Enjoyment of life and declining physical function at older ages: a longitudinal cohort study // CMAJ.

 

Також читайте “Вік – не виправдання для малорухомого життя”

Ставлення до життя пов’язане з хворобою Альцгеймера”