Біль у спині: симптоми запалення

біль у спині

Біль у спині: запальний чи механічний? 8 питань, які допоможуть це зрозуміти. Розуміння симптомів суттєво вплине на можливі варіанти лікування. Розповідають “Здоров’я суглобів”.

Причини

Він може залежати від незручного ліжка чи матраца, ви могли його «заробити» у тренажерній залі або надірвати спину, піднімаючи щось важке.

Це вважається “механічною” причиною болю у спині.

Однак існує ще один різновид болю у спині, який має запальну природу.

Цей вид болю, що є формою запального артриту, виникає коли ваша імунна система помилково атакує суглоби у хребті. Цей біль у спині відомий як анкілозуючий спондиліт або осьовий спондилоартрит.

Анкілозуючий спондиліт

Він зазвичай вражає кістки нижнього відділу хребта і там, де хребет з’єднується з вашим тазом (відомий як крижово-клубові суглоби). Також запалення можуть мати зв’язки і сухожилля, що приєднуються до кістки, наприклад, ахіллове сухожилля біля щиколотки. Найпоширенішими симптомами анкілозуючого спондиліту є спалахи болю та скутості у нижній частині спини, стегнах та сідницях.

Декілька ключових симптомів, на які слід звернути увагу. Якщо ви відповідаєте “так” на більшість наступних питань, ймовірно, що цей біль має запальний, а не механічний характер.

  • Ви почали відчувати біль у спині до 40 років?
  • Біль у спині будить вас посеред чи у другу половину ночі і заважає заснути?
  • Чи полегшується біль, коли ви займаєтесь фізичними вправами або рухаєтесь?
  • Чи погіршується біль, коли ви відпочиваєте або сидите довгий час?
  • Чи відчуваєте скутість спини вранці, принаймні перші 30 хв. після прокидання?
  • Чи біль у спині полегшується, коли ви приймаєте протизапальні препарати, такі як ібупрофен?
  • Більне вщухав протягом трьох місяців?
  • Чи виникає біль у спині на тлі інших симптомів, які можуть здатися непов’язаними, включно із запаленням очей, запальними захворювання кишечника, псоріазом або болем у периферичних суглобах, наприклад, щиколотках чи колінах?

Варіанти лікування

Якщо ваш біль має механічне походження, найкращим способом його лікування часто є просто час або фізіотерапія. Зміна способу життя, схуднення, непаління, фізичні вправи можуть також допомогти, покращуючи циркуляцію крові та корисних речовин навколо дисків та зменшуючи тиск на хребетний стовп. Стероїдні ін’єкції можна використовувати для полегшення болю, який не минає після фізичної терапії та зміни способу життя. Операція вважається крайнім засобом.

Якщо біль у спині є запальним, постійне запалення з боку вашої імунної системи продовжуватиме викликати біль, навіть коли ви намагатиметеся лікувати його за допомогою наведених вище варіантів. Нові ліки, такі як біологічні препарати, що пригнічують активність імунної системи, забезпечують більш цілеспрямоване та ефективне лікування анкілозуючого спондиліту.

Якщо ви спробуєте лікувати запальний біль у спині за допомогою засобів, що заспокоюють механічний біль, вам не стане краще. Анкілозуючий спондиліт є прогресуючим захворюванням, тому ви станете тільки більш виснаженими. З часом він може призвести до того, що хребці зростуться разом, що призведе до постійного пошкодження хребта та постави.

Майте на увазі, що не існує єдиного тесту або чіткого набору симптомів “червоних ліній”, що дозволять визначити самостійно анкілозуючий спондиліт.

Діагноз визначає тільки ваш лікар, опираючись на результатах обстеження, аналізів крові, візуалізації та ваших симптомів.

Наведені вище симптоми запального болю разом з іншими результатами, такими як рентгенографія або МРТ, свідчать про запалення або пошкодження крижово-клубових суглобів, а наявність генетичного маркера HLA-B27 в аналізі крові переконливо свідчить про анкілозуючий спондиліт.