Живи яскраво, або як бути у настрої?

Кілька простих способів покращити осінній настрій

Осінь по-різному впливає на кожного з нас. Для декого ця пора року є найкращою, однак для більшості її прихід означає кінець гарної погоди і хорошого настрою. Зменшення світлового дня та часто затягнуте хмарами небо у світлий час доби значно зменшує потік прямого сонячного світла. І це викликає період внутрішньої біологічної нестабільності. Адже завдяки сонячному  ультрафіолету виробляються вітаміни А та В і синтезується серотонін, який ще називають гормоном щастя.

Він відповідає за настрій, поведінку та загальне самопочуття. При його зниженні нижче норми починаються депресії, з’являється апатія і слабкість, підвищується сонливість, що дуже помітно саме восени. Не варто через це дратуватися, оскільки настає період акліматизації, адаптації організму до сезонних умов, що змінюються. В залежності від обставин, індивідуальних особливостей та стану організму цей вимушений період триває від кількох днів до кількох тижнів.

Займіться спортом

 Осінь –  чи не найвдаліший час, щоб сформувати у себе  хороші звички здорового способу життя – наприклад, зайнятися фізичною активністю та спортом. Особливий приплив сил та бадьорості надовго дають екстремальні спортивні захоплення, які забезпечують організм не лише серотоніном, але й ударною дозою адреналіну.  Якщо, приміром, на маунт-байк, пара-дельтапланеризм чи скелелазіння немає часу чи навичок, не варто розчаровуватись. Можна почати з найпростішого – вставати на 10-15 хвилин раніше звичайного і здійснювати легку пробіжку чи почати займатися в тренажерному залі. Активні фізичні навантаження піднімуть вам настрій, покращать тонус м’язів, у вас з’явиться відчуття впевненості, гордості за себе і, відповідно, задоволеності!

До ліжка

Про те, що секс – чудові ліки від багатьох хвороб, відомо давно. Давньокитайські лікарі були впевнені в тому, що кохання продовжує життя і допомагає позбутися багатьох проблем. Гор­мо­ни ра­до­с­ті, що виробляються під час сексу, бли­зькість коханої людини допомагають відчути фізичне піднесення і подивитися на світ позитивно. До того ж стрункість, гра­ція і кра­са — пре­крас­ні наслідки кохання: один пристрасний статевий акт спалює близько 200 ка­ло­рій — стіль­ки ж, як і 15-хвилин бігу. Чим частіше ви займаєтеся сексом, тим більше у вас шансів уникнути осінньої депресії:)

Однак пам’ятайте: хороший міцний сон, як і пристрасний секс – запорука гарного самопочуття наступного ранку.

Смачненьке для настрою

В природі також існують продукти-антидепресанти. Серотонін – гормон «щастя» – наш організм виробляє самостійно з амінокислоти – триптофану, яку ми отримуємо виключно з їжею. Вона міститься в шоколаді, білкових продуктах, жирній рибі, горіхах. А ще в щоденний раціон необхідно включати продукти, які містять вітаміни групи В і С, магній та цинк, що допомагають синтезу триптофану – яскраві овочі і фрукти, бобові, коричневий рис, яйця, м’ясо птиці, злаки й молочні продукти. Банани, фініки, апельсини, фіги, чорнослив та шоколад цьому також сприятимуть, особливо, якщо ви їх любите (головне, дотримуватися міри). До речі, триптофан не тільки джерело серотоніну, він позбавляє від безсоння й нервового напруження, знижує дратівливість, бореться з депресією, підвищує працездатність. А ще – нормалізує апетит і зменшує відчуття голоду.

Яскраві кольори та улюблені справи

В  осінь все ж варто входити з оптимізмом, не піддаватися меланхолії довколишньої природи. Задоволення приносять яскраві кольори, улюблені речі, теплі емоції… Віддавайте перевагу яскравим, насиченим бадьорим кольорам у всьому. Боріться з сірістю у вашому житті, одягайте яскраве вбрання: наприклад, помаранчевий – надає життєвої сили, червоний – пристрасті, зелений – заспокоює. Піднімуть настрій і улюблені напої – чашечка запашної кави чи чаю, випита біля каміну, закутавшись у теплу ковдру.

Ну і врешті, займіться хоббі – улюбленою справою. Слухайте улюблену музику;  дочитайте книгу, яку давно відклали; малюйте; фотографуйте – одним словом, займайтеся тим, що вам до душі. Особливо добре робити це в колі рідних, друзів чи однодумців – і хороший настрій забезпечений, незважаючи на будь-яку негоду!