Коли треба починати думати про здоров’я?

Коли я була дитиною, то моя бабуся мені часто говорила про те, що кожна травма, кожна хвороба в дитинстві в подальшому нагадає про себе, тому чим більше ми будемо дбати про себе, тим здоровішою та спокійнішою буде наша старість. Звісно, що будучи дитиною я не зовсім розуміла про що мова, як і, напевно, більшість дітей мого віку, якщо не всі. Дитині важко пояснити, що таке старість, навіть, якщо вона бачить поруч старших людей. Часто діти з недовірою ставляться до фото своїх батьків, дідусів та бабусь у дитинстві і запитують, чи невже вони також колись були маленькими? Дитинство, як і юність, минає дуже швидко. З кожним роком час летить все швидше і часто ми відкладаємо заняття спортом, інші атрибути здорового та активного життя на потім. Видається, що на це все ще буде предостатньо часу. І, на превеликий жаль, дуже часто ми починаємо чути свій організм вже тоді, коли він починає видавати сигнали тривоги. Звертаємося до лікаря, лікуємося, змінюємо стиль життя… і жалкуємо, що не зробили це колись давно…

Коли треба починати думати про здоров’я  і готуватися до старості? Ви  будете здивовані, проте найкраще це робити з моменту народження дитини. А ще відповідальніше, коли майбутні батьки починають думати про це ще до ймовірного зачаття.

Активний і здоровий спосіб життя має бути складовою всіх сучасних сімей. Заняття спортом, здорове харчування – без цього ніяк. Сучасне життя додає постійних стресів у вигляді екологічних проблем, додаткових психо-емоційних навантажень, сидячого способу життя та багатьох інших моментів. Ми повинні бути готовими до цього, і наші діти так само.

Часто молоді пари, які народжують дітей, не готові змінювати будь-що у своєму житті, полегшують свої турботи і обов’язки з дітьми за допомогою телевізора, комп’ютера, напівфабрикатів…

Здоровий та активний спосіб життя для багатьох видається обмеженням. І це є великою помилкою, яку треба виправляти всіма можливими способами.

Тому найкраще, коли дитина буде рости в сім’ї, де активний та здоровий спосіб життя є нормою, де в батька та матері вистачає часу і на спорт, і на прогулянки, і відповідно діти є частиною цього. Де бабусі та дідусі мають здоров’я навчити своїх онуків їздити на велосипеді, чи провести по гірському маршруту (для прикладу).

Організм, який народжується та росте в гармонії, буде значно краще себе почувати і коли прийде час біологічного старіння. Ніхто ще не придумав ліків від старості, проте є прості засади призупинення цього природного процесу хоча б на кілька років, і це – активний та здоровий спосіб життя з раннього дитинства.