Перші вітаміни – свіжа зелень

Весна… Так хочеться вже вітамінів: полуниці, малини, свіжих огірочків та томатів… Але до них ще місяц, а то і зо два. А організм всеж таки просить вітамінів, а в цю пору вже є гарний щавель, петрушка, свіжа цибулька, шпинат та ще багато корисної зелені. Тож сьогодні все про корисну зелень.

Щавель
В ньому міститься велика кількість вітамінів групи В, які необхідні для підтримки гарного самопочуття і настрою людини, позбавляють від безсоння і стресів. Також щавель багатий вітамінами С і А, мінерали: залізо, фтор, тому його регулярне вживання в їжу покращує стан судин, підтримує зір, нормалізує стан нервової системи, допомагає при анемії і хворобах шлунково-кишкового тракту. 

Шпинат
Багатий шпинат багатьма вітамінами , зокрема , високим вмістом вітаміну А , групи В , Р , С. Вони стійкі до гарячих температур, тому навіть при консервуванні шпинат не втрачає своїх корисних властивостей. Також у ньому багато йоду і заліза , а солі швидко засвоюються організмом. 

Петрушка
У такій звичній для свіжої зелені, як петрушка кількість вітаміну С в чотири рази перевищує його вміст у лимоні, адже цей фрукт вважається найбагатшим джерелом цього вітаміну. Петрушка містить бета-каротин, вітаміни групи В, А та Е, до її складу входять мінерали селен, залізо, фтор, цинк, калій, магній, кальцій; глікозиди, інулін та чудовий полісахарид, який захищає нас від виникнення різних хвороб, а також перешкоджає розвитку ракових клітин у людини. 
Регулярне споживання в їжу зелені петрушки стабілізує рівень цукру в крові, знижує підвищений артеріальний тиск, знімає набряки, покращує зір, а тим чоловікам, у чиєму раціоні присутня петрушка, ніколи не доведеться приймати віагру, і інші препарати даного типу, оскільки ще з давніх часів ця зелень була відома, як найбільш дієвий афродизіак.

Кріп
У свіжої зелені кропу містяться такі ж мінерали і вітаміни, що і в петрушці, однак вона ще й містить вітамін Р, що зміцнює стінки капілярів і судин, знижує їх проникність. Користь кропу для людини полягає в його здатності поліпшувати процес травлення, очищати організм від шкідливих речовин, надавати сечогінним ефектом. Кріп допомагає нормалізувати тиск і впоратися з метеоризмом, з якими часто стикаються як дорослі, так і діти. 

Кінза
Цю зелень ще називають китайською петрушкою, і в Китаї вона насправді користується великою популярністю. Ця приправа улюблена народами Кавказу і Середньої Азії, і жодна страва не обходиться без неї. Тільки в ефірному маслі цієї свіжої зелені міститься 11 корисних речовин, а насіння та сама трава багата мінералами і вітамінами. Але більше всього кінза містить каротину, вітамінів групи В і вітамінів С і Р.
Регулярне вживання кінзи сприятливо позначається на здоров’я людини, покращуючи травлення, зміцнює серцевий м’яз і судини, допомагає засвоювати важку їжу, хоча від таких продуктів краще взагалі відмовитись. Зелень кінзи має виражену сечогінну і жовчогінну ефектом, знімає нервове й фізичне напруження.  
Зелень для нас є просто добавкою до їжі, і ми рідко сприймаємо її, як окремий продукт і не вважаємо її необхідною. Адже насправді, приготувавши суп або салат без кропу або петрушки, страва не стане менш смачним, так і голодними ми не залишимося. Однак користь свіжої зелені для людини набагато більше, ніж від м’яса, хліба, риби і навіть фруктів і овочів. Але ми цим навіть не цікавимося.