10 речей, які непомітно руйнують зуби

Стоматологи точно знають, як і чим ми псуємо свої зуби щодня, адже саме їм доводиться потім усе виправляти.  Лікарі зі стоматологічних клінік Манчестера склали перелік 10 буденних ситуацій, які руйнують наші зуби. Деякі з них не щоденні — наприклад, плавання у басейні, але всі вони поширені.

На що потрібно звернути увагу

1.    Вживання сухофруктів

Родзинки чи інші сухофрукти, як курага, чорнослив чи журавлина, містять багато кислоти, тож вони руйнують зуби, особливо якщо надовго застрягнуть у міжзубних проміжках.

2.    Розгризання кубиків льоду

Крихкість льоду та низька температура здатні руйнувати зуби. Вони спричинюють мікроскопічні тріщинки в емалі, які з часом призведуть до гірших проблем. Покришений лід значно менш шкідливий, ніж цілі кубики.

3.    Плавання у басейні

Якщо часто плаваєте у басейні, ви можете помітити, що зашкодили зубам. Хімічні речовини, які додають до води, особливо хлор, спричинюють ерозії емалі.

Наукові видання American Journal of Dentistry та журнал Канадської стоматологічної асоціації стверджують, що плавання у басейні з високим вмістом хлору протягом 34 тижнів поспіль викликає швидкий розвиток ерозій та чутливості зубів. Тож плавайте із закритим ротом.

4. Чай, кава та вода з лимоном

Чай та кава не лише лишають плями на зубах, а ще й провокують. Обидва містять кофеїн, який підсушує порожнину рота, роблячи зуби уразливими до карієсу.

Щодо плям — чай вважається навіть гіршим варіантом, ніж кава. Справа у тому, що танін чаю є сильнішим плямоутворником, ніж кофеїн. Щоправда, щоб на зубах лишились довготривалі плями, треба випити багато чорної кави — п’ять чи шість чашок на день. Від кави з молоком ефект не такий відчутний. Плями від кави поверхневі, зачіпають лише біоплівку — тонкий шар бактерій, котрі вкривають зуби та ясна, і не проникають до емалі. В цьому сенсі вода з лимоном значно небезпечніша. Багато хто п’є цей напій, вважаючи його здоровою альтернативою каві й чаю. Натомість одержують кислотну ерозію емалі.

5. Вино

Вино погано впливає на зуби, адже в його основі виноград, який містить багато кислот. Деякі вина гірші за інші — наприклад, вино з бульбашками чи просеко, бо газ діє так само, як і кислота.  Сомельє порадять вам потримати вино у роті, щоб краще відчути смак, але це — найгірша річ, яку ви можете заподіяти своїм зубам.

Однак не варто відмовляти собі в помірному задоволенні, лише споліскуйте рот чистою водою щоразу після виживання таких напоїв

6.    Зубні щітки з жорсткою щетиною

Дехто думає, що тверді зубні щітки — кращі. Це не так, особливо для літніх людей. З віком ясна оголюють коріння зубів, і ті стають незахищеними, з підвищеною чутливістю. Корені вкриті цементною речовиною, яка руйнується швидше за емаль. Щітка з жорсткою щетиною може подразнити ясна і призвести до появи надмірної чутливості зубів.

 7. Занадто часте чищення

Чистіть зуби двічі на день – радять стоматологи. Багато хто чистить їх частіше, особливо після їди. Однак чищення одразу після обіду, особливо якщо ви пили газовані напої чи колу, навпаки шкодять зубам ще більше.

Газовані рідини чи кислоти потрапляють в емаль та у захисні шари під емаллю — дентин. Чищення зубів занадто швидко після прийому їжі може допомогти кислоті потрапити глибше, руйнуючи зуби. Потрібна щонайменше година, щоб зменшити вплив кислоти чи газу на зуби.

8. Забагато фруктів

Фрукти містять багато кислот, потенційно шкідливих для зубів. У них також чимало цукру, яким живляться бактерії, продукуючи небезпечний кислотний наліт. Це ставить прихильників здорового харчування у глухий кут: гастроентерологи кажуть їсти п’ять фруктів на день, дантисти радять протилежне.

Згрупуйте споживання фруктів у меншу кількість прийомів їжі. Пийте також воду та вживайте сир, який нейтралізує вплив фруктових кислот  на зуби.

9.    Пірсинг язика та губ

Дуже легко, маючи пірсинг, зачепити зуби і пошкодити їх.

10. Використання зубів як інструменту

Дехто зубами відриває ярлики та цінники з одягу, відкриває пакети з чіпсами, відкручує флакончик лаку для нігтів. Тут пояснювати нічого не варто. Просто припиніть це.

За матеріалами Української правди