10 речей на кухні, які потрібно викинути вже зараз

Мерщій на кухню і перевіряємо за списком, яким із цих речей не місце у вашому домі.

Експерт: Маріанна Гравеллі – старший спеціаліст з технічної інформації в Службі безпеки та інспекції з безпеки харчових продуктів Міністерства сільського господарства США.

На що звернути увагу

Губка для миття посуду

Мікрохвильовування або кип’ятіння не видаляє 100% бактерій із губчатої поверхні. І як би часто ви не змінювали кухонну губку, найкраще для вас – не використовувати її зовсім. Альтернатива – чиста льняна ганчірка виключно для миття посуду, котру слід висушувати щоразу після використання і змінювати принаймні двічі на місяць.

Залежані залишки їжі в холодильнику

Використовуйте приготовану їжу або початі страви протягом трьох днів їх перебування в холодильнику. Старанно перевіряйте овочі, фрукти та інші продукти, аби ті не залежалися і не стали джерелом розмноження мікробів, грибків та інших патогенних організмів.

Переморожені продукти

Не пам’ятаєте, скільки часу зберігається в морозилці це снігове «невідомо що»? Просто викиньте і забудьте! Закристалізовані, перехолоджені продукти втрачають свою поживну цінність і смак. Повірте, вам це не сподобається.

Соуси

Термін придатності, зазначений на пакеті соусу, кетчупу чи майонезу може обманювати. По-перше, деякі виробники пишуть максимальний термін зберігання продукту у закритому вигляді. По-друге, навіть якщо термін придатності ще не вийшов, але вміст баночки змінився (відділилася рідина, змінився відтінок тощо), чекати дати Х не варто.

Розпушувачі для тіста

Усі ці ароматні порошки для випічки теж не вічні. Якщо це не звичайна сода (бікарбонат натрію), швидше за все, ваш прострочений розпушувач для тіста більше не працює. Хочете перевірити? Висипте пів ложки вмісту пакетика у гарячу воду. Якщо з’явилося шипіння і бульбашки, все гаразд. Ні? У смітник!

Кубики бульйону

Якщо ви досі це використовуєте (а більшість приправ для супу не містять нічого, окрім підсилювачів смаку, солі і кількох пересушених шматочків невідомих овочів), будьте уважні. Курячі та овочеві кубики для бульйону або заправки можуть мати неочікувано короткі терміни зберігання. Якщо вміст пакета став вологим, з ним пора прощатися.

Столітні спеції

Більшість засушених приправ та спецій вже через рік втрачають свою цінність. Звичайно, вони не нашкодять, але і користі з них ніякої!

Подряпана дошка

Дерев’яна або пластмасова, ваша кухонна дошка, якщо на ній є безліч подряпин та порізів від ножа, більше не годиться. Бактерії люблять жити в глибоких канавках, і як би ви не чистили дошку для нарізання, позбутися їх повністю практично неможливо.

Пошкоджений антипригарний посуд

Якщо антипригарна каструля або сковорідка має глибокі подряпини від металевої щітки, вона вже не є придатною. Мало того, тефлонове покриття, що знаходиться під антипригарним, під час нагрівання виділяє шкідливі речовини.

М’ясо з запашком

Навіть незначний запах, що відчувається в м’ясі може свідчити про його зіпсованість. Не їжте це! Харчові отруєння часто мають критичні наслідки. А цей шматок м’яса і гроші, за які ви його купили, не варті вашого здоров’я!

Джерело: https://bit.ly/3yrrbIQ