Пробіотики та антибіотики

У попередніх матеріалах ми розглянули імуномоделюючу функцію пробіотиків, як їх використовують у профілактиці й лікуванні алергічних респіраторних захворювань. Ще одним найважливішим важливим напрямком використання пробіотиків є антибіотикотерапія. Спеціалісти, як науковці, так і практикуючі лікарі, вважають, що важливо починати приймати пробіотики одночасно з початком терапії, а також продовжити їх приймання після завершення курсу антибіотиків.

Засоби проти бактеріальних інфекцій

Кращого засобу за антибіотики для боротьби з бактеріальними інфекціями, на даному етапі розвитку людства, поки що не винайдено.

Курс лікування антибіотиками має певні неухильні правила. Його категорично не можна переривати. Неодмінно слід пропити повний курс призначений лікарем, бо існує небезпека появи мультирезистентних бактерій. Ці бактерії вже не бояться жодного антибіотика. Крім того, перерваний курс антибіотикотерапії має й інші негативні наслідки, включно з пошкодженням печінки та захворюваннями крові.

Також не можна зменшувати дози препарату. Наприклад, пити не цілу таблетку, а половину, щоб уникнути побічної дії. За вживання малих доз бактерії не гинуть, а навпаки, загартовуються.

Принцип дії антибіотиків дещо відрізняється від дії препаратів інших груп

Тут можна вдатися до певних порівняльних аналогій. Коли ви приймаєте таблетку парацетамолу, ви більш-менш упевнені, що її активний компонент снайперські подіє на рецептори вашого мозку і зменшить відчуття болю.

А от мікробіом кишківника не є одиноким рецептором, а радше екосистемою, яку за складністю іноді порівнюють із тропічним лісом. І курс антибіотиків можна назвати невибірковим «килимовим бомбардуванням» такого лісу.

Будь-який антибіотик вбиває всі чутливі до його дії бактерії, які є в організмі. У тому числі трильйони корисних. В результаті загибелі корисної мікрофлори кишечника виникає дисбактеріоз (дисбіоз). Його основні симптоми: дискомфорт, неприємні відчуття в животі, порушення випорожнення, непереносимість деякої їжі (чого раніше не траплялося), алергічні реакції. Панацеєю у такій ситуації є вчасна допомога у відновленні кількості та боєздатності корисних бактерій кишечнику. А головним виконавцем, такими собі десантними силами, стають пробіотики.

Чисельні дослідження свідчать, що пробіотики можуть стати препаратами першого вибору у профілактиці і лікуванні так званої антибіотик-асоційованої діареї.

Антибіотик-асоційована діарея розвивається в тих випадках, коли антибіотики порушують природний баланс «хороших» і «поганих» бактерій в шлунково-кишковому тракті, сприяючи швидкому розмноженню шкідливих бактерій настільки, що їх чисельність істотно перевищує їх нормальний рівень. Діарея виникає, як у вигляді негайної несприятливої ​​реакції на антибіотики, так і може траплятися впродовж кількох місяців після приймання антибіотиків.

Ця діарея є поширеним і важким ускладненням, яке спостерігаються як в амбулаторних умовах, так і в умовах стаціонарів. Вона зустрічається приблизно у третини всіх пацієнтів, яких лікували антибіотиками.

Аналізи показали, що застосування пробіотиків у профілактиці антибіотик-асоційованої діареї є достатньо ефективним. А високі дози пробіотиків знижують частоту її виникнення. Пробіотики, як правило, добре переносилися, і незначні побічні ефекти (наприклад, висип, нудота, гази, метеоризм, здуття живота, запори) виникали нечасто.

Спираючись на ці дослідження, Робоча група з пробіотиків Європейського товариства дитячої гастроентерології, гепатології та харчування включила застосування пробіотиків у рекомендації з профілактики антибіотик-асоційованої діареї у дітей.

Для поліпшення зростання і дії пробіотиків в останні роки використовують пребіотики (наприклад, інулін). Пребіотики – неперетравлювані компоненти їжі, які служать субстратом для росту власних мікроорганізмів, насамперед біфідо- і лактобактерій.

Під впливом пребіотиків відбувається більш ніж 10-кратне підвищення рівнів корисних біфідо- і лактобактерій що призводить до пригнічення росту та розмноження патогенних (поганих) бактерій.

Комбінацію пробіотик та пребіотик все частіше використовують для відновлення мікрофлори кишечника при її порушеннях внаслідок дії різних негативних чинників, наразі антибіотиків.

За матеріалами:

Нарушения микробиоты кишечника и их коррекция. Т.М. Бенца. УКР. МЕД. ЧАСОПИС, 4 (126), Т. 1 – VII/VIII 2018

https://www.cochrane.org/ru/CD004827/IBD_probiotiki-dlya-profilaktiki-antibiotik-associirovannoy-diarei-u-detey

https://journals.lww.com/jpgn/FullText/2016/03000/Probiotics_for_the_Prevention_of.31.aspx

Вам також може бути цікаво:

РЕКЛАМА

«РОТАБІОТИК» – це комбінований синбіотик, до складу якого входять пробіотичні живі ліофілізовані лакто- та біфідобактерії та пребіотик інулін.

«РОТАБІОТИК» – оптимізує функції організму, регулює рівновагу та нормалізує склад кишкової мікрофлори.

Також, комплекс про- та пребіотиків, що входить до складу «РОТАБІОТИКУ»:

Сприяє підвищенню імунітету.

Лакто- та біфідобактерії «РОТАБІОТИКУ» підвищують стійкість організму до дії різних агентів (збудників), чинять імуномодулюючу дію. Завдяки поліпшенню обміну речовин і оздоровлення лімфоїдної тканини, інулін зміцнює імунну систему, підвищує опірність організму до патогенних мікроорганізмів і вірусів.

Запобігає розвитку алергічних станів (екзема, атопічний дерматит, діатез).

Дисбактеріоз кишечника − це фактор ризику розвитку важких алергічних уражень шкіри. Бактерії нормальної мікрофлори, що входять до складу «РОТАБІОТИК» запобігають розвитку харчової алергії та сприяють зменшенню проявів дерматитів (у тому числі атопічного) і екземи.

підтримує нормальний баланс мікрофлори після перенесених захворювань, під час та після лікування антибіотиками і іншими лікарськими засобами, при передпологовій підготовці вагітних групи ризику.

Пробіотичні штами, які входять до складу «РОТАБІОТИКА», проходять особливий процес ліофілізації. Завдяки ліофілізації компоненти «РОТАБІОТИКУ» мають підвищену стійкість до агресивних факторів внутрішнього середовища, зберігають свої властивості протягом тривалого періоду зберігання і діють саме в кишечнику, там, де це потрібно.

Інулін є найкращим живильним середовищем для корисних лакто – і біфідобактерій та стимулює їх ріст у кишечнику.

Таким чином, завдяки комбінації лакто- та біфідобактерій та інуліну РОТАБІОТИК проявляє підвищену ефективність в порівнянні з продуктами, що містять один вид бактерій.

«РОТАБІОТИК» дозволений до застосування у дітей з 1-го року та у дорослих без вікових обмежень.

У кожній капсулі «РОТАБІОТИКА» 2,5 мільярди живих корисних бактерій, тому його можна застосовувати від 1-2 капсул на добу.