Що потрібно знати про пробіотики та імунітет

Поняття «імунітет» нерозривно з поняттями «імунна система», «органи імунної системи» і «клітини імунної системи». Імунітет (лат. Immunitas – звільнення, позбавлення від чого-небудь) – це здатність імунної системи рятувати організм від генетично чужорідних об’єктів. Імунна система влаштована складно.

Головний принцип

Головний принцип – розпізнати чужорідні організми або ж клітини, здійняти тривогу й позбутися їх. Це забезпечується двома механізмами:

  • вродженим імунітетом – успадковується дитиною від матері, люди з народження мають в крові антитіла
  • надбаним імунітетом – з’являється після потрапляння у кров чужорідних білків, наприклад, після перенесення інфекційного захворювання

Також вирізняють два різновиди стійкості організму до дії різних факторів:

  • Специфічна резистентність – це стійкість організму до дії якогось одного агента. Наприклад, виникнення імунітету після одужання від таких інфекційних захворювань як віспа, чума, кір. До цього ж виду резистентності відносяться і підвищена стійкість організму після вакцинації.
  • Неспецифічна резистентність – це стійкість організму до дії одразу декількох агентів.

Роль кишечника

Імунітет безпосередньо залежить від стану нашого кишечнику – саме там, в слизовій оболонці шлунково-кишкового тракту, розташовані до 80% імунних клітин.

Мікрофлора кишечнику (кишковий мікробіом) при контакті з патогенами стимулює і формує так звану клітинну імунну відповідь – розпізнавання нового або «пригадування» старого чужорідного елементу та їх знищення. Клітини слизової оболонки кишечника координують захисні механізми організму і регулюють ініціацію, збереження і «роздільну здатність» імунної відповіді.

За умови правильної і злагодженої роботи цих імунних клітин наш організм здатний самостійно протистояти будь-яким захворюванням. Якщо ж виникає якийсь збій – ми отримуємо неприємності зі здоров’ям.

На сьогоднішній день найефективнішим способом збереження збалансованої мікрофлори кишечника лікарі визнають застосування пробіотиків.

Пробіотики

Пробіотики (від грец. «про» – сприяє і «біос» – життя) – це «живі» корисні бактерії, що відновлюють баланс кишкової мікрофлори, зміцнюють імунітет і позитивно впливають на здоров’я організму в цілому.

Пробіотики конкурують з патогенною мікрофлорою, не дозволяючи патогенам або шкідливим мікроорганізмам рости і розвиватися. Пробіотики підвищують неспецифічну резистентність організму, чинять імуномодулюючу дію, стримують вироблення бактеріальних токсинів, а також збільшують синтез вітамінів групи В, зменшують кількість і вираженість побічних ефектів від антибіотиків.

Також, як допоміжний засіб, пробіотики використовують в терапії цукрового діабету, атопічного дерматиту, лактозної непереносимості тощо.

Більшість пробіотиків-бактерій відносяться до двох родів: лактобактерії (лат. Lactobacillus) і біфідобактерії (лат. Bifidobacterium). Кожний рід цих бактерій містить значну кількість видів, а у кожного виду є різні штами. Це важливо пам’ятати, тому що різні штами можуть бути по-різному корисними для різних органів нашого тіла.

При проблемах з кишечником, найчастіше, спочатку призначаються пробіотики, а потім пребіотики.

Пребіотики, на відміну від пробіотиків, не заселяють кишечник бактеріями ззовні, а стимулюють ріст власної мікрофлори. Це своєрідний харчовий субстрат для корисних бактерій. Корисна дія пребіотиків починається безпосередньо у товстому кишечнику, де вони стимулюють ріст і активність корисних живих мікроорганізмів – лакто- та біфідобактерій, забезпечуючи їх стійкість і тим самим захищаючи організм від шкідливих речовин.

До найбільш перспективних пребіотиків прийнято зараховують інулін, олігофруктозу, галакто-олігосахаріди, лактулозу.

Інтерес до пробіотичних досліджень та їх потенційних переваг з’явився зовсім недавно і стрімко зростає. За період з 1994 р. дослідження щодо застосування  пробіотиків у педіатрії демонструють 90-кратне зростання. А 10 найбільш цитованих статей за останні два десятиліття були присвячені ролі пробіотиків у лікуванні алергії.

Однією з найважливіших властивостей про- та пребіотиків є їхня здатність впливати на імунну систему людини. Регуляція імунітету – це ключовий засіб, за допомогою якого пробіотики впливають на весь організм господаря. Ця властивість відіграє велику роль при інфекційних і ракових захворюваннях, вакцинаціях, алергіях, аутоімунних і запальних процесах.

Останнім часом велику увагу привертає застосування синбіотиків – продуктів, що містять як пробіотики, так і пребіотики. Назва «синбіотик» походить від терміну синергізм (грец. Synergia – співпраця, сприяння), оскільки одночасна дія про- та пребіотичного компонентів забезпечує кращий ефект, ніж дія кожного з них окремо.

Вам також може бути цікаво

Реклама

«РОТАБІОТИК» – це комбінований синбіотик, до складу якого входять пробіотичні живі ліофілізовані лакто- та біфідобактерії та пребіотик інулін.

«РОТАБІОТИК» – оптимізує функції організму, регулює рівновагу та нормалізує склад кишкової мікрофлори.

Також, комплекс про- та пребіотиків, що входить до складу «РОТАБІОТИКУ»:

  • Сприяє підвищенню імунітету.
  • Лакто- та біфідобактерії «РОТАБІОТИКУ» підвищують стійкість організму до дії різних агентів (збудників), чинять імуномодулюючу дію. Завдяки поліпшенню обміну речовин і оздоровлення лімфоїдної тканини, інулін зміцнює імунну систему, підвищує опірність організму до патогенних мікроорганізмів і вірусів.
  • Запобігає розвитку алергічних станів (екзема, атопічний дерматит, діатез).

Дисбактеріоз кишечника − це фактор ризику розвитку важких алергічних уражень шкіри. Бактерії нормальної мікрофлори, що входять до складу «РОТАБІОТИК» запобігають розвитку харчової алергії та сприяють зменшенню проявів дерматитів (у тому числі атопічного) і екземи.

Підтримує нормальний баланс мікрофлори після перенесених захворювань, під час та після лікування антибіотиками і іншими лікарськими засобами, при передпологовій підготовці вагітних групи ризику.

Пробіотичні штами, які входять до складу «РОТАБІОТИКА», проходять особливий процес ліофілізації. Завдяки ліофілізації компоненти «РОТАБІОТИКУ» мають підвищену стійкість до агресивних факторів внутрішнього середовища, зберігають свої властивості протягом тривалого періоду зберігання і діють саме в кишечнику, там, де це потрібно.

Інулін є найкращим живильним середовищем для корисних лакто – і біфідобактерій та стимулює їх ріст у кишечнику.

Таким чином, завдяки комбінації лакто- та біфідобактерій та інуліну РОТАБІОТИК проявляє підвищену ефективність в порівнянні з продуктами, що містять один вид бактерій.

«РОТАБІОТИК» дозволений до застосування у дітей з 1-го року та у дорослих без вікових обмежень.

У кожній капсулі «РОТАБІОТИКА» 2,5 мільярди живих корисних бактерій, тому його можна застосовувати від 1-2 капсул на добу.

Інформація надана на правах реклами