Кому вживання пробіотиків може піти на користь

Пробіотики (відповідно до визначення Всесвітньої гастроен­терологічної організації) – це живі мікро­організми, які при введенні в організм господа­ря в адекватній кількості чинять сприятливий вплив на нього. Найчастіше як пробіотики використовують бактерії з родів Lactobacillus і Bifidobacterium.

Пребіотики – це харчові речовини, що пере­важно складаються з полісаха­ридів і олігосахаридів. Вони не перетравлюють­ся у шлунково-кишковому тракті господаря та чинять сприятливу дію на його здоров’я. Найвідоміші пребіотики – це інулін, олігофруктоза, галакто-олігосахариди, лактулоза, олігосахариди грудного молока.

Всесвітня організація алергії (WAO) у 2015 році запропонувала в своїх інструкціях по профілактиці алергії розглянути можливість використання про- і пребіотиків для вагітних жінок і жінок, які годують груддю, в якості первинної пренатальної профілактики алергії. Пробіотики також були рекомендовані для немовлят з високим ризиком розвитку алергії і дітей, у яких вже розвинулася алергічна сенсибілізація або перші прояви алергічних захворювань.

Пробіотики рекомендовані і у стратегії боротьби з такими клінічними проявами, як харчова алергія, алергічний риніт і бронхіальна астма, поетапний розвиток яких у дітей отримав назву «атопічний марш».

Відома «гігієнічна гіпотеза», висунута ще в 1989 р., базувалася спочатку на епідеміологічних даних і приущеннях, що дитячі інфекційні захворювання можуть запобігати алергії. Однак згодом ця точка зору була витіснена іншими уявленнями.

Сьогодні вчені вважають, що широкі контакти з нешкідливими екзогенними мікроорганізмами в ранньому віці захищають дітей від розвитку алергічних захворювань. Під впливом великої кількості нових досліджень вона трансформувалася в «мікробіотичну гіпотезу» або «гіпотезу зникаючої мікробіоти».

Головним її меседжом посиланням стало твердження, що зниження інтенсивності і різноманітності впливу мікробів є основним чинником, що призводить до ненормального постнатального імунного дозрівання і поширення алергії в урбанізованому світі.

Вплив на дітей різних видів мікробів і бактерій у різних географічних регіонах звичайно ж дещо різниться і залежить також від етнічної приналежності і раціону харчування матері, різних гігієнічних стандартів, різних акушерських практик і кількості антибіотиків. Але зв’язок між складом мікробіоти в ранньому віці і формуванням імунної системи, з точки зору схильності дитини до алергії і більш пізньої реакції на алергени, є вже незаперечним фактом.

Отже пробіотична терапія, що модулює або доповнює мікробіоту кишечника, може бути корисною насамперед для дітей раннього віку, коли в неї починається імунне програмування. У первинних профілактичних антиалергічних цілях.

В контексті алергічних захворювань пробіотики вкрай важливі в період високої імунної пластичності немовляти. Але цей етап сприйнятливості до сигналів з навколишнього середовища настає ще до того, як дитина вступає в безпосередній контакт з тим чи іншим алергеном або інфекцією. Схильність до запалень формується плодом ще в утробі матері.

Численні шведські і фінські дослідження показали, що пробіотики допомагають попередити дитячий атопічний дерматит. Введення лактобацил вагітним фінським жінкам зі схильністю до алергічних захворювань удвічі скорочувало ризик розвитку цієї дуже ранньої шкірної алергії. Яка починається як свербіж шкіри у віці від одного року, у п’ятнадцять років може перерости в гостру алергію, наприклад, на арахіс, і надалі – у важку форму астми (атопічний марш). Результати обстеження цих дітей у віці семи років підтвердили, що у них зберігся імунний захист від цього захворювання шкіри.

Вченими доведено також синергетичний ефект комбінації про- та пребіотиків у протиалергійній терапії.

Окрім профілактики  дитячих алергічних станів комплекс про- і пребіотиків застосовують також для корекції дисбіозу у дорослих і дітей.

Терапія дисбіозу кишечника спрямована на корекцію двох основних пато-генетичних механізмів його розвитку: пригнічення росту і розмноження патогенних чи умовно-патогенних мікробів за допомогою антибіотиків і створення умов для підтримки і розмноження нормальної мікрофлори, для чого використовують різні про- і пребіотики, або їх синергетичне поєднання – синбіотики.

Синбіотики сприяють загальному зміцненню організму,  запобігає роз­витку гастроентериту, диспепсії, діареї (пов’язаних із прийомом антибіотиків), госпітальної діареї, транзиторних дисфункцій кишечника (діа­реї, закрепу, метеоризму, у дітей – кольок), пов’язаних зі зміною раціону харчування, подорожами та іншими причинами.

Вам також може бути цікаво:

«РОТАБІОТИК» – це комбінований синбіотик, до складу якого входять пробіотичні живі ліофілізовані лакто- та біфідобактерії та пребіотик інулін.

«РОТАБІОТИК» – оптимізує функції організму, регулює рівновагу та нормалізує склад кишкової мікрофлори.

Також, комплекс про- та пребіотиків, що входить до складу «РОТАБІОТИКУ»:

  • Сприяє підвищенню імунітету.
  • Лакто- та біфідобактерії «РОТАБІОТИКУ» підвищують стійкість організму до дії різних агентів (збудників), чинять імуномодулюючу дію. Завдяки поліпшенню обміну речовин і оздоровлення лімфоїдної тканини, інулін зміцнює імунну систему, підвищує опірність організму до патогенних мікроорганізмів і вірусів.
  • Запобігає розвитку алергічних станів (екзема, атопічний дерматит, діатез).

Дисбактеріоз кишечника − це фактор ризику розвитку важких алергічних уражень шкіри. Бактерії нормальної мікрофлори, що входять до складу «РОТАБІОТИК» запобігають розвитку харчової алергії та сприяють зменшенню проявів дерматитів (у тому числі атопічного) і екземи.

підтримує нормальний баланс мікрофлори після перенесених захворювань, під час та після лікування антибіотиками і іншими лікарськими засобами, при передпологовій підготовці вагітних групи ризику.

Пробіотичні штами, які входять до складу «РОТАБІОТИКА», проходять особливий процес ліофілізації. Завдяки ліофілізації компоненти «РОТАБІОТИКУ» мають підвищену стійкість до агресивних факторів внутрішнього середовища, зберігають свої властивості протягом тривалого періоду зберігання і діють саме в кишечнику, там, де це потрібно.

Інулін є найкращим живильним середовищем для корисних лакто – і біфідобактерій та стимулює їх ріст у кишечнику.

Таким чином, завдяки комбінації лакто- та біфідобактерій та інуліну РОТАБІОТИК проявляє підвищену ефективність в порівнянні з продуктами, що містять один вид бактерій.

«РОТАБІОТИК» дозволений до застосування у дітей з 1-го року та у дорослих без вікових обмежень.

У кожній капсулі «РОТАБІОТИКА» 2,5 мільярди живих корисних бактерій, тому його можна застосовувати від 1-2 капсул на добу.

Інформація надана на правах реклами.