8 сигналів ревматоїдного артриту

Ревматоїдний артрит – системне аутоімунне захворювання з’єднувальної тканини з переважним ураженням мілких суглобів. Його симптоми можуть імітувати інші захворювання, тому рекомендуємо ознайомитись з основними проявами.

Травми, які важко лікуються

Ви можете думати, що травмувалися – наприклад, підвернули ногу і отримали розтягнення м’язів щиколотки, але час іде, а біль не минає. Насправді це може бути одним із симптомів ревматоїдного артриту.

Оніміння або поколювання в руках

Одним із симптомів ревматоїдного артриту є кистьовий тунельний синдром, який характеризується поколюванням у зап’ясті і руках. Це відчуття схоже на те, коли вдаряєшся ліктем. Причина такого оніміння чи поколювання в тому, що артритичний набряк в області суглобу стискає нерви, які проходять поруч. Больові відчуття часто посилюються вночі.

Проблеми з ногами

Передня частина стопи – одна з ділянок, де часто з’являється біль чи запалення, пов’язані з ревматоїдним артритом. Через цей біль жінки часто припиняють носити високі підбори і йдуть до лікаря-ортопеда.

У деяких людей з ревматоїдним артритом розвивається біль у п’яті через підошовний фасциїт – поширене захворювання, викликане набряком тканин в нижній частині ніг, в області підошовної поверхні та біля п’яткової кістки.

Проблеми з очима

Люди з ревматоїдним артритом мають підвищений ризик розвитку синдрому Шегрена. Це аутоімунний розлад, який призводить до сухості слизових оболонок очей, рота, носа, горла або шкіри через запальний процес, що розвивається у секреторних клітинах залоз, що перешкоджає виділенню ними вологого секрету. Синдром Шегрена може розвиватися навіть на ранніх стадіях ревматоїдного артриту, але рідко коли буває його єдиним симптомом.

Біль у суглобах

Одним із найпоширеніших симптомів ревматоїдного артриту є біль у суглобах. Люди часто думають, що такий біль спричиняють перенапруження, надмірні навантаження або остеоартрит, розвиток якого є типовим для людей похилого віку. Такі больові відчуття також можуть бути помилково віднесені на рахунок фіброміалгії та синдрому хронічної втоми.

Біль у суглобах при ревматоїдному артриті не минає швидко, зазвичай він триває довше, ніж один тиждень. Цей біль також може бути симетричним, тобто болітимуть симетричні суглоби одночасно на обох руках,  колінах або щиколотках.

Ранкова скутість

Ще однією особливістю ревматоїдного артриту є скутість у суглобах, яку людина відчуває  вранці. Це також є типовою ознакою остеоартрозу, який може спричиняти біль після тривалого лежання, наприклад, під час сну. Відмінність полягає в тому, що біль внаслідок остеоартрозу зазвичай вщухає приблизно через півгодини від початку рухового режиму (частіше після пробудження і вставання), тоді як скутість, пов’язана з ревматоїдним артритом, триватиме набагато довше, інколи – більшу частину дня.

Блокада суглобів

При ревматоїдному артриті часом відчувається заблокованість суглобів, особливо в колінах і ліктях. Це стається через набряк сухожилля навколо суглоба, що перешкоджає його руху. У такому випадку під коліном навіть може сформуватися кіста, що заважатиме при ходьбі.

Ревматоїдні вузлики

Ревматоїдні вузлики є підшкірними маленькими вузликами діаметром від кількох міліметрів до 2 см, частіше вони носять множинний характер, безболісні, локалізуються біля уражених суглобів, особливо часто біля  ліктьового, колінного суглобів. Зазвичай ревматоїдні вузлики є ознакою запущеного ревматоїдного артриту, але іноді з’являються на більш ранніх стадіях захворювання.

 

Також читайте “Гімнастика тайцзицюань проти болю у суглобах”

“Вітамін Е – обов’язкова складова раціону”

“Спорт у школі – запорука здоров’я у похилому віці”