У похилому віці менше хворіють ті, хто займався спортом у школі

Багато з тих, хто займався спортом у старшій школі, були також більш активні з віком, на відміну від тих, хто і в старшій школі спортом не займався.

Брайан Вонсінк (Brian Wansink) та його колеги з Корнельського університету (Нью-Йорк, США) стежили за станом здоров’я 712 ветеранів Другої світової війни, які в молодості були здоровими чоловіками (всі вони пройшли ретельний медичний огляд), протягом подальших 50 років; в середньому їх вік на цей час становив 78 років.

Дослідники виявили, що ті чоловіки, які займалися спортом у старшій школі в 1930-х або на початку 1940-х років, повідомляли про меншу кількість походів до свого лікаря протягом року. Справді, найкращим предиктором того, чи буде здорова молода людина регулярно займатися спортом 50 років по тому, був той факт, чи грав він у шкільній спортивній команді або чи займався він індивідуальним видом спорту у старшій школі. Багато з тих, хто займався спортом у старшій школі, були також більш активні з віком, на відміну від тих, хто і в старшій школі спортом не займався. Зазначивши, що єдиним серйозним предиктором фізичної активності у похилому віці є факт приналежності до університетських спортивних ігор у старшій школі, і цей факт корелював із меншою кількістю візитів до лікаря, як повідомляли самі учасники дослідження.

Автори дослідження дійшли висновку, що заохочення до систематичної або частої фізичної активності у молодому віці – у школі чи спортивному гуртку – є найкращою інвестицією в активне життя у похилому віці.

Dohle S., Wansink B. Fit in 50 years: participation in high school sports best predicts one’s physical activity after Age 70 // BMC Public Health. – 2013. – Vol. 13. – P. 1100.

 

Коментар спортивного лікаря: «Незважаючи на велику кількість даних, що свідчать про численні переваги для здоров’я, що їх надає фізична активність, у більшості дорослих рівні їхньої активності знижуються з віком. Показавши, що чоловіки, які брали участь у командних видах спорту у шкільні роки, зберегли краще фізичне здоров’я з віком, дослідження підкреслює важливу роль фізичної активності протягом усього життя».

 

Також читайте “Новус: спорт для всіх”

“Більше вправ – менше падінь”

“Спорт продовжує молодість”