Пробіотики та профілактика алергічних захворювань

Зв’язок між складом мікробіоти і програмуванням імунної системи – реакціями на алергени з навколишнього середовища і схильністю до алергії – є на сьогодні незаперечним фактом доказової медицини. Спільнота мікроорганізмів, що формують мікробіоту людини, відіграє важливу роль у процесі формування імунітету – свідчать численні дослідження останніх років. А будь-який дисбаланс у мікробній флорі кишечника має тенденцію порушувати імунітет і сприяти розвитку алергічних захворювань.

 

Чинники алергії 

 

Доведено також, що основним чинником, який призводить до анормальних імунних реакцій, є зниження різноманітності і інтенсивності взаємодії мікробів і бактерій в організмі сучасної, переважно міської, людини. Алергія, атопічний дерматит, псоріаз, аутоімунні захворювання – з усім цим мешканці сучасних мегаполісів, на жаль, часто стикаються від самого народження.

 

Мільйони років людина розвивалася і жила у єдності та боротьбі з мікроорганізмами і паразитами. З деякими ми подружилися настільки, що ті стали частиною наших клітин.

 

Інші, симбіонти, живуть у нашому кишечнику і виробляють необхідні нам корисні речовини, захищають нас від шкідливих мікроорганізмів та виконують різноманітні інші функції.

 

До третіх імунітет пристосувався настільки, що вважає більш прийнятним співіснування, ніж «військові дії», котрі можуть зруйнувати весь організм.

 

А ось до патогенів, що викликають смертельні хвороби, організм поки не зміг призвичаїтися жодним чином. Знищуючи цих “ворогів” ліками і антисептиками, ми заодно знищуємо усі згадані вже групи мікроорганізмів, що є, як з’ясовулося, життєво необхідними для людини.

 

Мікро- та макробіота, що заселяє наші тіла, бідніє від надлишкового впливу санітарних заходів, антибіотиків, консервантів, рафінованої їжі тощо. Це призводить до неадекватності імунної відповіді на, здавалося б, нешкідливі фактори, такі як квітковий пилок чи глютен.

 

«Гігієнічна гіпотеза»

 

Популярна «гігієнічна гіпотеза» розвитку алергії передбачає, що саме ранні та постійні контакти з мікробами та бактеріями оберігають від розладів роботу імунної системи людини. Діти починають з ними “знайомиться”, коли мають справу з іншими дітьми, тваринами або неочищеної водою, регулярно вдихаючи їх чи ковтаючи. А ось саме недолік контактів з такими мікробами, швидше за все, сприяє розвитку імунних розладів, на тлі схильності до подібних розладів.

 

Вчені стверджують, що алергічні захворювання розвиваються не під впливом надмірного впливу алергенів, а в результаті обмеженого впливу мікробів. Урбанізація обмежила схильність людини до впливу різних мікробів, які або безпосередньо колонізують кишечник, або просто проходять через нього. Саме збідніння мікробного середовища стало причиною схильності сучасного міського населення до розвитку алергічних захворювань.

 

У цьому і полягає суть небезпечної ситуації, що склалася в XXI столітті: алергенів так само багато, як і раніше, але організми, які допомагали б упоратися з ними, зникли.

 

В умовах зміненого чи виснаженого мікробного пейзажу кишечника на перший план виступає пробіотична терапія. Золотим стандартом пробіотичної терапії є профілактичне застосування комбінації лактобацил і біфідобактерій. Вони допомагають підтримувати здоров’я травної системи і стимулюють правильний розвиток імунної системи.

 

Біфідо- і лактобактерії регулюють кількісний і якісний склад мікрофлори кишечника, сповільнюють ріст і розмноження у ньому патогенних і умовно-патогенних мікробів.

 

Доданий ззовні комплекс пробіотичних речовин може суттєво впливати на організм, доповнюючи функції нормальної мікрофлори, забезпечуючи синтез вітамінів групи В, вітаміну К, пантотенової кислоти, токоферолу, аскорбінової киcлоти.

 

Також і корекцію дисбіотичних порушень можна проводити з використанням культури мікроорганізмів з представників нормофлори кишечника людини (пробіотики), препаратів немікробного походження, що стимулюють ріст і активність нормальної мікрофлори (пребіотики), і поєднань пробіотиків і пребіотиків (синбіотики).

 

Особливою ефективністю володіють комплексні синбіотики, які містять в своєму складі пробіотики та пребіотики (зокрема, інулін – фактор росту корисних бактерій).

 

Вам також може бути цікаво:

 

РЕКЛАМА

 

«РОТАБІОТИК» – це комбінований синбіотик, до складу якого входять пробіотичні живі ліофілізовані лакто- та біфідобактерії та пребіотик інулін.

 

«РОТАБІОТИК» – оптимізує функції організму, регулює рівновагу та нормалізує склад кишкової мікрофлори.

 

Також, комплекс про- та пребіотиків, що входить до складу «РОТАБІОТИКУ»:

 

  • Сприяє підвищенню імунітету.
  • Лакто- та біфідобактерії «РОТАБІОТИКУ» підвищують стійкість організму до дії різних агентів (збудників), чинять імуномодулюючу дію. Завдяки поліпшенню обміну речовин і оздоровлення лімфоїдної тканини, інулін зміцнює імунну систему, підвищує опірність організму до патогенних мікроорганізмів і вірусів.

 

Запобігає розвитку алергічних станів (екзема, атопічний дерматит, діатез).

Дисбактеріоз кишечника − це фактор ризику розвитку важких алергічних уражень шкіри. Бактерії нормальної мікрофлори, що входять до складу «РОТАБІОТИК» запобігають розвитку харчової алергії та сприяють зменшенню проявів дерматитів (у тому числі атопічного) і екземи.

Ппідтримує нормальний баланс мікрофлори після перенесених захворювань, під час та після лікування антибіотиками і іншими лікарськими засобами, при передпологовій підготовці вагітних групи ризику.

 

Пробіотичні штами, які входять до складу «РОТАБІОТИКА», проходять особливий процес ліофілізації. Завдяки ліофілізації компоненти «РОТАБІОТИКУ» мають підвищену стійкість до агресивних факторів внутрішнього середовища, зберігають свої властивості протягом тривалого періоду зберігання і діють саме в кишечнику, там, де це потрібно.

 

Інулін є найкращим живильним середовищем для корисних лакто – і біфідобактерій та стимулює їх ріст у кишечнику.

 

Таким чином, завдяки комбінації лакто- та біфідобактерій та інуліну РОТАБІОТИК проявляє підвищену ефективність в порівнянні з продуктами, що містять один вид бактерій.

 

«РОТАБІОТИК» дозволений до застосування у дітей з 1-го року та у дорослих без вікових обмежень.

 

У кожній капсулі «РОТАБІОТИКА» 2,5 мільярди живих корисних бактерій, тому його можна застосовувати від1-2 капсул на добу.

 

Інформація надана на правах реклами