Як заспокоїти нерви

У сучасному світі стреси чатують повсюдно, змушуючи нас почуватися напруженими, тривожними та знервованими. Навіть якщо усвідомити ірраціональність більшості страхів, позбутися їх буває достатньо складно.

Пропонуємо кілька способів, що допоможуть швидко й надійно заспокоїти нерви.

Більше пробіотиків.

Нещодавно вчені з Університету Меріленду довели, що ферментовані продукти, такі як квашена капуста чи йогурт, допомагають полегшити наслідки стресу. Виявилося, що пробіотики («хороші бактерії») у складі цих продуктів покращують роботу системи травлення, а це, у свою чергу, позитивно впливає на нервову систему.

День обіймів щодня

Обійми з коханою людиною, другом або навіть з домашньою твариною знижують стрес і тривожність. Це відбувається шляхом вивільнення гормону дофаміну та ендорфінів. А людям, які постійно перебувають «на нервах», обійматися потрібно більше, ніж  8 разів за день.

Візуалізація

Отримали несправедливе зауваження від боса чи в останній момент запізнилися на маршрутне таксі? Не спішіть нервувати, краще уявіть щось хороше. Візуалізація позитивних образів, таких як сонячний пляж, морські хвилі чи обличчя близької людини, допомагають розслабитися і «пережити» перші хвилини стресу без шкоди для нервової системи.

Час розчісувати волосся

Вишивання, розчісування волосся, або щось інше з повторюваними рухами допомагає розслабитися і швидше відійти від стресу.

Що це так пахне?

Доведений факт, що деякі аромати мають заспокійливий ефект. Це лемонграс, бедринець і лимон. І саме останній викликає найбільше довіри з наукової точки зору. Ось чому ароматизатори для дому та інша побутова хімія часто мають цитрусовий запах.

Стрес зачекає

Дія стресу найсильніша в перші п’ять секунд після його виникнення. Саме стільки часу необхідно для усвідомленого аналізу ситуації. Якби ми могли відвернутися на цей короткий проміжок часу, хвилювалися б набагато менше. І найпростіший спосіб абстрагуватися – дихальна практика. Хороший привід не ігнорувати медитацію! Також можна спробувати описати свої емоції після пережитого стресу усно чи висловити їх на папері.

Кожному своє

Жінки та чоловіки справляються із роздратуванням по-різному. Жінок заспокоюють спілкування з подругами, дітьми чи тваринами, тривалі обійми та низький тембр голосу. Чоловіки після напруженого робочого дня віддають перевагу перегляду розважальних відео, сну чи тренуванню. Саме тому в парі важливо шукати компроміс: щось, що заспокоїть одного і не стане додатковим джерелом стресу для іншого.

Як зберегти нерви: ще кілька порад

Стрес – невіднятна частина життя людини впродовж усього її існування. Але корінь проблеми криється в тому, що раніше стрес не був настільки розтягнений у часі. Наші предки розуміли, що хижак не зможе гнатися за ними пів року, в той час, як деякі дедлайни тривають значно довше. Людина перебуває у стресі постійно, а до такого природа нас не готувала. Ось чому стрес із нормальної складової життя перетворився на джерело хвороб.

І щоб не дозволити нервам зіпсувати життя, слід не лише боротися зі стресом, а й берегти себе від нього. Потрібно сформувати навколо себе такі умови, в яких ви будете почуватися максимально легко. Тобто чітко формулювати завдання та усвідомлювати власні досягнення. Якщо ви відчуваєте, що граєте в гру, не знаючи правил, потрібно щось змінювати, інакше стресів не уникнути. Ось ще кілька порад, що допоможуть зробити життя більш передбачуваним, а отже, й комфортнішим:

  • не хапатися за все й одразу (щось вирішувати негайно, а щось відкладати на наступний раз);
  • структурувати плани на день;
  • визначати «справу дня»;
  • уникати фізичного та нервового виснаження (здоровий сон, оптимальні фізичні навантаження, збалансоване харчування, позитивні емоції тощо).

Також задля збереження нервових клітин і уникнення стресу рекомендується регламентувати кількість щоденного вибору. Чим частіше упродовж дня вам доводиться розв’язувати дрібні питання (наприклад, вибір шкарпеток зранку), тим важче даватимуться дійсно складні задачі.

Підготувала Ася Дан