Альтернативні рецепти традиційних новорічних страв від Ірини Бактиая

А ви вже склали новорічне меню? Для тих, хто бажає зробити класичні новорічні страви менш банальними та більш корисними та смачними – ідеї від фіналістки шоу МастерШеф-3 та ведучої програми «Вдома смачніше» Іриною БАКТИАЯ.

Олів’є

Наврядчи хоча б один новорічний стіл обходиться без всім відомого олів’є. За класичним рецептом потрібно нарізати кубиками варену ковбасу чи відварене м’ясо, картоплю, моркву, яйця, додати консервований горошок та солені огірки і заправити все це майонезом.

 

Альтернативний рецепт:

«Пропоную зробити олів’є з грудками перепілок, а замість картоплі додати пекінську капусту. В якості заправки приготуйте домашній майонез із додаванням лимонного соку. Так ви збільшите у страві кількість вітамінів, а  завдяки капусті такий салат буде дуже легким.»

Оселедець під шубою

За класичним рецептом цей пікантний салат викладається шарами із додаванням майонезу: спочатку оселедець, потім натерті або нарізані овочі – морква, картопля, цибуля, буряк.

Альтернативний рецепт:

«Спробуйте замінити магазинний оселедець на скумбрію чи лосось, маринованими за моїм рецептом, так ви точно знатимете, що рибка без консервантів. Маринад: 1склянка води, 2 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 4 ст. л. яблучного оцету – через добу рибка готова. Також можете зробити прошарок із натертого яблука.»

Салат із крабовими паличками

Ще одна типова новорічна закуска: крабові палички змішують із консервованою кукурудзою, яйцями, огірками та сиром із додаванням майонезу.

Альтернативний рецепт:

«Пропоную приготувати крабовий салат за таким рецептом: нарізати крабові палички, варені яйця, мариновану цибулю та петрушку, до них додати копчений кальмар, смажені шампіньйони, кислий огірок та піджарку із дрібно натертої цибулі та моркви. Заправити це все домашнім майонезом.»

Основна страва: картопляне пюре та запечена курка

Зовсім несвятковий гарнір та курка, приготована за класичним рецептом, – це буденність, якій не місце на святковому столі.

Альтернативний рецепт:

«Щоб зробити звичайне картопляне пюре смачнішим обов’язково при варці додавайте до картоплі цибулю. А більш святковим його зробить тертий сир сулугуні.Для того, щоб зберегти всі корисні якості м’яса та не пересушити його, рекомендую приготувати курку з яблуками у технології «су від» – у вакуумі, при низьких температурах.  Для цього потрібно загорнути куряче філе у харчову плівку (попередньо поперчити, посолити, додати шматочок вершкового масла та подрібнений часник), помістити у наповнену водою металеву ємність та відправити у духовку при температурі близько 60 градусів на 1-2 години. Після цього слід підрум’янити філе на сковорідці та подавати із карамелізованими яблуками, нарізаними кільцями. »

 

Десерт: наполеон

Без цього смачного тортику не обходиться жодне свято. Класичний наполеон готується довго – потрібно випікти чималу кількість коржів, щедро промазавши заварним кремом.

Альтернативний рецепт:

«Цього року пропоную приготувати «лінивий» шоколадний наполеон на печиві «Марія» або «Вушка». Спочатку приготуйте крем: 6 ст. л. борошна, 2 л молока, 3 склянки цукру, 6 яєць, 400 г вершкового масла, 3 ст. л. какао. З’єднайте печиво з кремом. Потім викладіть на тарілку у вигляді торту, зверху присипте крихтою.»

Новорічна ніч – це свято, на яке чекають протягом всього року. Це унікальна можливість попрощатися із усім старим та непотрібним та розпочати новий рік із чистого листа. Привнесіть щось нове у своє життя, зробіть його яскравішим, здоровішим, активнішим! А почати можна із новорічного столу – сподіваємось, наші альтернативні рецепти та ідеї допоможуть вам у цьому!

Щасливих свят!

Бесіду вела Галина Теличук 

спеціально для «Живи Активно!»

Читайте також: Що готують на Різдво у різних країнах світу?

ТОП-10 подарунків для активної людини