Що потрібно знати про синдром надмірної тривоги

Кожен із нас хвилюється за своє здоров’я, що є цілком природно. Однак надмірне занепокоєння, яке має нав’язливий характер, може навіть і нашкодити. Особливо, в тому випадку, коли ви маєте добре здоров’я, та у вас відсутні проблеми з ним. Цей синдром має назву health anxiety, або іншими словами тривога стосовно здоров’я.

В чому полягає синдром надмірної тривоги за здоров’я

Люди, які на нього страждають, весь час хвилюються за стан свого здоров’я. Такі прості симптоми, як головний біль або підвищення температури, в їхньому розумінні, частіше за все, свідчать про серйозну хворобу. Саме тому вони собі призначають додаткові аналізи чи дослідження та постійно шукають інформацію про різні захворювання.

Іноді цей страх, може мати зворотні наслідки, людина так боїться почути поганий діагноз, що перестає ходити до лікарів, навіть тоді, коли це потрібно.

Нав’язливий страх зіштовхнутись з серйозною хворобою негативно відбивається на повсякденному житті людини. Бо надмірна тривога та стрес виснажують організм, що призводить до збільшення ризиків виникнення реальних хвороб, а не надуманих, приміром, серцево-судинних захворювань.

В результаті додаткового стресу, у людини можуть з’явитись шкідливі звички – схильність до харчування малопоживною їжею чи переїдання, бажання більше палити  та розслаблятись за допомогою алкоголю.

Дбати про своє здоров’я є цілком нормальним та корисним явищем. Однак, поява нав’язливих думок негативно впливає на наше повсякденне життя та життя наших близьких. Тому, якщо ви помітили у себе таку проблему, то її необхідно вирішувати, і чим швидше ви це зробите, тим краще.

Як справитись з синдромом надмірної тривоги стосовно здоров’я

Наступні поради будуть допомагати вам на цьому шляху:

  • Заведіть щоденник і регулярно вносьте туди записи

В ньому можна описувати все те, за що, ви найбільше хвилюєтесь стосовно свого здоров’я. Така практика дозволить вам краще зробити аналіз ситуації, щоб зрозуміти, які з проблем варті уваги, а які ні.

  • Інтернет не завжди виступає в ролі хорошого порадника

Люди, які страждають від синдрому надмірної тривоги стосовно здоров’я, витрачають багато часу на пошук різних сайтів в мережі, з однією метою, щоб перевірити наявні симптоми. Якщо ви стомились від надмірних хвилювань і хочете їх позбутись, необхідно відмовитись від перебування та таких ресурсах, коли ж ви не можете стриматись, то заблокуйте їх.

  • Якщо ви не лікар, то не припинить самостійно встановлювати собі діагноз

Варто зауважити, що така практика є дуже небезпечною, тому що ви при цьому не тільки надмірно хвилюєтесь, а можете розпочати невиправдане, та часом небезпечне для вашого здоров’я лікування. Не зважаючи на велику кількість ресурсів, за допомогою яких ви можете самостійно перевірити симптоми та визначити хворобу,  в обов’язковому порядку звертайтесь до лікаря. Проведені наукові дослідження свідчать про те, що лікарі у двічі краще проводять діагностику, аніж онлайн ресурси, які створюють з цією метою.

  • Вчіться перемикати свою увагу на інші справи

Лікарі рекомендують в такому випадку, вчитись відволікатись від тривожних думок про захворювання, концентруючись на прогулянці, заняттях фізичними вправами, на читанню чи спілкуванню з друзями, чи знайомими.

  • Запитайте поради щодо цього у свого лікаря

Іноді лікар може призначити певне лікування, або ж порадити сходити до психотерапевта.

  • Якщо ви ще не підписали договір з сімейним лікарем, то радимо якнайшвидше це зробити

Таким чином, лікар, якому ви довіряєте, буде стежить за вашим здоров’ям, та надавати вам рекомендації щодо потрібних оглядів, за допомогою чого ви позбудетесь зайвих переживань.

Джерело