Силіконові імпланти і досі не вважають достатньо безпечними

Силіконові імплантати для збільшення грудей зараз широко застосовуються у всьому світі. Так, командою американських дослідників на чолі з доктором Ітаном Балком зі Школи громадської охорони здоров’я при Університеті Брауна в Провіденс, штат Род-Айленд, було проведено аналіз даних, згідно з якими збільшення грудей виявилось найрозповсюдженішою пластичною операцією в США в 2014 році – згідно з даними Американського товариства пластичних хірургів, до неї звернулися більше 286,000 жінок.

У трьох чвертях випадків використовувались саме силіконові імпланти. На відміну від імплантатів, наповнених фізіологічним розчином, силіконові імплантати наповнені гелем – роблять груди на дотик та на вигляд більше схожими на натуральні. Цікаво, що Американське управління з контролю за харчовими продуктами і медикаментами (FDA) у 1992 році вже зупиняло продаж силіконових імплантатів у відповідь на стурбованість громадськості, але в 2006 році їх знову почали використовувати у пластичній хірургії.

 Вчені проаналізували дані досліджень, які проводилися у Північній Америці, Європі та Австралії в період між 1964 і 2003 роком. Дослідників цікавив можливий зв’язок між силіконовими грудними імплантами і кількома видами раку, захворюваннями сполучної тканини, ревматоїдним  артритом, розладами імунної системи, проблемами кровообігу, репродуктивної системи і психічного здоров’я. Були припущення, що використання грудних імплантів пов’язане зі зменшенням ризику раку молочної залози і раку ендометрію, але з підвищеним ризиком раку легенів, порушеннями імунної системи та проблемами кровотоку. 

Але досі відчувається нестача наукових даних на підтвердження цих гіпотез. 

Дослідники наголошують на необхідності  створення національного реєстру грудних імплантатів, в якому б відстежувалось здоров’я жінок через 5, 10 або 15 років після проведення пластичної операції – адже таких досліджень не вистачає.

За матеріалами сайту “Medscape”

Читайте також:

Ботокс, філери, лазерна терапія – не мають побічних ефектів

Вчені виявили, що куркума може допомагати в лікуванні раку шкіри

Мультивітаміни + мультимінерали = посилена користь

Йогурт з лактобактеріми – профілактика застуди