Чому медитація корисна для здоров’я

Відомо, що стрес негативно впливає на здоров’я. Якщо стресувати постійно, наднирники виробляють гормон кортизол, перенасичення яким може погіршувати роботу мозку, імунної системи та інших органів. Хронічний стрес спричиняє головний біль, тривожність, депресію, хвороби серця і навіть пов’язаний із ризиком передчасної смерті.

Мінімізувати вплив стресу на організм можливо. Одним із найбільш простих і досяжних методів є медитація. Вона допомагає зосередитися на внутрішніх відчуттях і увійти у стан глибокого розслаблення. Окрім того що такі вправи нормалізують дихання, серцебиття, артеріальний тиск, вони підвищують концентрацію уваги, сприяють самосвідомості, посилюють процес мислення.

На додачу, медитація допомагає розвитку творчого потенціалу, інтуїції, налагодженню зв’язку із внутрішнім «Я». Хоча цій практиці вже тисячі років, дослідження її користі для здоров’я є відносно новими, але перспективними. Вчені визнали медитацію ефективною для зменшення тривоги, депресії, болю, а також виявили, що при депресії медитація є такою самою дієвою, як антидепресант.

Види медитації

Існує ціла низка медитативних методів. Їх можна умовно розділити на концентраційні, коли ви зосереджуєтеся на своєму диханні або конкретних думках, при цьому пригнічуючи інші. Інші – недирективні – передбачають фокусування на диханні або звуках, але думки можуть блукати, куди їм заманеться.

Є також детальніший розподіл за напрямами:

• медитація концентрації вчить, як зосереджувати свій розум і є основою для інших форм цієї практики;

• медитація, орієнтована на серце, включає заспокоєння розуму, привнесення усвідомленості до серця та  енергетичного центру всередині грудей;

• медитація уваги заохочує об’єктивно сфокусуватися на негативних думках, уявити, як вони рухаються у голові, щоб досягти стану спокою;

• тай-чи і цигун – це рухомі форми медитації, які поєднують фізичні вправи із диханням і концентрацією;

• трансцендентальна медитація передбачає повторення мантри – слова, фрази або звуку, щоб заспокоїти думки і досягти більшої самосвідомості;

• медитація при ходьбі переключає фокусування на тіло й розум, коли ви дихаєте в унісон зі своїми кроками.

Спробуйте різні види медитацій, щоб зрозуміти, яка саме техніка підходить якнайкраще. Можливо, вам сподобаються групові заняття, під час яких вчитель розказує і показує, що і як треба робити. А можна опанувати цю практику і вдома. Усе, що потрібно –тихе місце і 10 хвилин щодня. Бажано медитувати кожного ранку в один і той самий час. Таким чином виробиться звичка на кшталт чищення зубів щодня.

 

Особливості заняття залежать від того, який тип медитації обрати, але є певні загальні рекомендації для початку практики:

1.      Оберіть місце для медитації. Створіть атмосферу для швидшого занурення у медитативний стан. За бажанням оточіть цей простір свічками, пахощами тощо.

2.      Сядьте зручно на стільці або підлозі, випрямивши спину.

3.      Закрийте очі чи зосередьте погляд на вибраному об’єкті.

4.      Дихайте повільно, глибоко і м’яко.

5.      Зосередьте розум усередині себе або на якомусь об’єкті. Повільно налаштуйтеся, якщо відчуваєте, що втрачаєте концентрацію.

6.      Відчувайте мир і спокій у серці й розумі. Під час розміреного дихання уявіть, що робите це, як тече річка, яка підхоплює ваші думки.

7.      Також ви можете щось голосно наспівувати. Багато людей використовують санскритське слово «шанті», що означає «мир». Або оберіть те, яке відповідає вашим внутрішнім відчуттям. Спів уголос може допомогти заглушити думки, що заважають сконцентруватися.

Після початку медитації ви помітите поліпшення настрою і зменшення стресу, далі – ще більші позитивні зміни. Такі практики допомагають побачити себе зсередини та відчути внутрішню рівновагу.

За матеріалами www.health.

Читайте  також:

Як медитація та йога впливають на ДНК?

Йога допоможе при депресії 

Базові вправи йоги – здорове довголіття