Чому імбир корисний для здоров’я

У кухонній царині імбир використовується давно – хто не куштував імбирне печиво чи імбирний чай? Також він є справжнім королем страв індійської та азійської кухні. Але крім того, що корінь імбиру є однією з найсмачніших спецій на планеті, він поживний, багатий на вітамін С, калій, магній, цинк, низькокалорійний. Імбир ще називають справжньою панацеєю від багатьох проблем зі здоров’ям. Давайте розберемось, чому ж корінь цієї рослини такий корисний.

  • Допомагає при нудоті

Імбир здатний усувати нудоту під час подорожі, у вагітних жінок або навіть після хіміотерапії. Його властивості порівнянні з ефектом дименгідринату –  діючої речовини у ліках, які застосовують проти закачування та для профілактики й лікування нудоти у вагітних. Проте імбир має багато біоактивних компонентів. Якщо ви маєте якісь захворювання або ж чекаєте народження дитини, попередьте свого лікаря, що вживаєте цей продукт.

  • Зменшує здуття, закрепи

Травний фермент зингібаїн, що міститься у корні імбиру, допомагає організму розщеплювати білок. Таким чином, їжа легше проходить через шлунково-кишковий тракт, і, відповідно, стається менше закрепів і появи газів. Проте, наприклад, поціновувачам імбирного елю варто звернути увагу, що часто продають напій із кукурудзяним сиропом із фруктозою замість реального імбиру. Така газованка якраз може зумовити здуття живота. Тож уважно читайте етикетку на пляшці.

  • Захищає від інфекцій

В імбирі також  міститься активна сполука гінгерол, яка допоможе захиститися від вірусів. Тому якщо хочете уникнути застуди, свіжий імбирний сік стане вам у пригоді. Також він ефективний проти HRSV-вірусу – поширеної причини респіраторних інфекцій. Слід зауважити, що сушений імбир не такий корисний, як свіжий. Тому при купівлі зважайте, що чим гладша шкірка в кореня, тим краще.

  • Мінімізує менструальний біль

Страждаєте на менструальні судоми? Імбир такий самий дієвий, як ібупрофен, для полегшення больових симптомів. Зробіть собі смачний так корисний чай. На 1 л окропу візьміть 1 столову ложку натертого свіжого кореня імбиру, додайте меду чи лимону за смаком.

  • Зменшує запалення

Завдяки компоненту гінгеролу, що має антиоксидантну дію, добавки з екстрактом імбиру та імбирна мазь допомагають при запаленнях.  Вони здатні зменшувати скутість і біль у людей, які страждають на остеоартрит. Для тих, хто звик до регулярної фізичної активності, спортсменів імбир також може стати корисним супутником по життю. Адже його щоденне вживання зменшує м’язовий біль, викликаний фізичним навантаженням. Можна скористатися імбирною ефірною олією – завдяки зігрівальному ефекту вона покращує кровообіг, знімає втомлюваність м’язів.

  • Допоможе схуднути

Наш організм виробляє тепло, щоб спалювати калорії. Відповідно, ми втрачаємо їх більше, коли теплоутворення посилюється. Імбир здатен прискорювати цей процес і знижувати відчуття голоду. Саме тому завдяки гарячому напою з імбиру, вжитого після їжі, можна довше не хотіти їсти.

  • Здатний попередити рак товстої кишки

Є дані, що добавки з імбиром можуть допомогти попередити колоректальний рак, особливо в осіб із підвищеним ризиком його розвитку. Адже корінь має протизапальні властивості. Проте необхідні додаткові дослідження для отримання більш переконливих даних.

За матеріалами www.health.com