Як медитація та йога впливають на ДНК

Вчені довели, що вправи із залученням розумової та фізичної складових – як-то йога, тайцзи або медитація, здатні впливати на гени людини. Такі практики розуму–тіла відіграють більш значиму роль для людини, аніж просто розслабляють. Вони впливають на процеси ДНК, що відповідають за депресію та інші проблеми, пов’язані з психічним здоров’ям.

Шанувальники практик розуму–тіла навіть не підозрюють, що їхнє хобі здатне змінювати генетичний код на молекулярному рівні. Тобто такі заняття примушують наш мозок керувати процесами ДНК, що відповідають за хвилювання і тривогу. Однак необхідно провести ще чимало досліджень для кращого розуміння ефектів від цих вправ. Наприклад, чи можна поєднувати йогу або медитацію із традиційною фізичною активністю та дієтами.

Протягом 11 років вчені провели близько 18 досліджень із залученням 846 осіб, де основний акцент був поставлений на способі активації генів для отримання білків. Останні впливають на біологічні особливості тіла, мозок та імунну систему людини. Було визначено молекулярну модель змін, які через заняття йогою або медитацією чинять позитивний ефект на фізичне та ментальне здоров’я.

Коли ми стресуємо, підключається симпатична нервова система, аби допомогти організму протистояти негативу. Такий процес спричиняє утворення молекули – ядерного фактора, який регулює експресію генів (NF-kB), а ті, своєю чергою, генерують білки-цитокіни. Останні стимулюють запальні процеси на клітинному рівні. Це є корисним для організму, коли людині слід обрати – боротися або здатися, наприклад при онкологічному захворюванні, синдромі передчасного старіння і навіть при частих депресивних станах.  

Тож вчені виявили, що йога та медитація значно знижують рівень NF-kB і цитокінів та, як наслідок, протизапальної генної експресії. Таким чином, зменшується вірогідність захворіти. Коли людина тільки-но активно досліджувала світ, описаний запальний процес як боротьба організму мав надважливе значення. Раніше був високий ризик занести інфекцію через рану, приміром, під час полювання, що могло спричинити летальний наслідок. Проте сьогодні значного розвитку набули психічні патології, які часто є тривалими. Відповідно, експресія генів протизапальних цитокінів може бути більш стійкою та схильна стимулювати проблеми зі здоров’ям.

За матеріалами www.worldhealth.net