Як фізична активність впливає на здоров’я

Активне, сповнене руху життя допомагає і дорослим, і дітям бути щасливішими, вправнішими та кмітливішими. Фізичне навантаження не лише робить струнким і зграбним наше тіло, але й допомагає підтримувати в здоровому стані психіку та емоції, сприяє кращій соціальній адаптації.

Рухова активність

  • у дітей – сприяє повноцінному розвитку, допомагає вирости здоровими та емоційно стійкими
  • у молодих людей – допомагає розвинути силу та витривалість
  • у людей середнього віку – дозволяє довший час залишатися на піку своїх фізичних та інтелектуальних можливостей
  • у літніх людей – протидіє віковому зниженню розумових здібностей, допомагає залишатися бадьорими та рухливими

Медики-науковці за кілька останніх десятиліть провели багато досліджень, в яких вивчали вплив фізичної активності на здоров’я сотень тисяч людей. Результати цих досліджень вказують на надзвичайно важливе значення регулярного руху для підтримання нашого здоров’я і профілактики багатьох поширених захворювань.

Знизимо ризик майбутніх хвороб

Якщо доросла людина виконує фізичні вправи щонайменше двічі на тиждень і харчується здоровою їжею, вона на 50% менше ризикує захворіти на хворобу Альцгеймера в похилому віці – це доводять численні дослідження.

Фізична активність і здорове харчування також допомагають на 58% зменшити ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу. Для цього потрібно п’ять разів на тиждень 30 хвилин ходити пішки у швидкому темпі, знизити калорійність харчового раціону і впродовж трьох років поступово зменшити вагу тіла на 7%.

Молоді люди в хорошій фізичній формі (хлопці, здатні виконувати вправу на біговій доріжці упродовж 10–12 хвилин, та дівчата – упродовж 6–9 хвилин) мають удвічі нижчу схильність до високого артеріального тиску, що є основним фактором розвитку серцево-судинних захворювань.

Крім того, спортивні молоді люди мають удвічі нижчий ризик розвитку діабету і, порівняно зі своїми не такими фізично вправними ровесниками, з віком значно менше схильні набирати зайву вагу. За даними ВООЗ, навіть помірне зменшення ваги і лише півгодинна прогулянка щодня зменшують кількість випадків діабету більш ніж удвічі.

Дослідження 900 добровольців упродовж 14 років показало, що ті люди, що регулярно виконують фізичні вправи, рідше страждають через біль у суглобах та м’язах, у них рідше виникає ревматоїдний артрит.

Чоловіки та жінки, які бігають, плавають, ходять у швидкому темпі, їздять на велосипеді чи роблять аеробні вправи 6 годин на тиждень, на 25% рідше скаржаться на біль у суглобах та м’язах. 

Крім того, існують переконливі докази, що фізично активні дорослі люди, порівняно з менш активними чоловіками і жінками, значно рідше хворіють на ішемічну хворобу серця, гіпертонію, інсульт, діабет, метаболічний синдром, рак товстої кишки, рак молочної залози і депресію.

Люди, які ведуть фізично активний спосіб життя, зможуть також тішитися значно міцнішою імунною системою у старшому віці. Дослідники з’ясували, що на імунну відповідь (реакцію організму на вторгнення інфекції чи отрути) впливає пов’язане з віком уповільнення процесу утворення антитіл. Натомість, фізична активність допомагає підтримувати реакцію імунітету на більш оптимальному рівні, що має особливе значення для тих, кому 50–60 і більше років, оскільки у старших людей імунітет ослаблюється.

Фото надано Д.Черкашиною