Що робити при обмороженні

Застрахуватися від обмороження буває складно. Якщо ви відчули холод, оніміння і поколювання в кінцівках, а шкіра поступово біліє, негайно припиніть перебування на холоді. Надаючи першу допомогу, намагайтеся уникати таких помилок.

Помилка №1: з холоду в жар

Керуючись логікою, не важко здогадатися, що людину з обмороженням необхідно помістити в тепле приміщення. Також потрібно змінити мокрий одяг і помістити обморожені кінцівки в теплу воду. Саме на цьому етапі люди часто допускають одну із найпоширеніших помилок: різко змінюють температуру з дуже низької на дуже високу.

Температура води зігріваючих ванн не повинна перевищувати 36 градусів, інакше можна нанести потерпілому опіки. Починати слід з 20 градусів, поступово підвищуючи температуру. Занурення кінцівок слід продовжувати до тих пір, поки шкіра не стане рожевою (близько 20-30 хвилин).

По-друге, ні в якому разі не слід використовувати сухе тепло: при сильному обмороженні людина нічого не відчуває, а лампа чи електрообігрівач можуть обпекти шкіру.

І останнє, не слід розігрівати тіло, якщо існує ризик повторного обмороження в найближчі кілька годин.

Помилка №2: розтирання

Відморожені частини тіла ні в якому разі не слід розтирати руками і, тим більше, снігом чи спиртом. Такі дії можуть призвести до травмування тканин.

Окрім пальців рук і ніг, часто від холоду страждають місця скупчень нервових волокон, наприклад, вуха і ніс. В таких випадках ще на вулиці виникає бажання добряче їх потерти, хоча правильно буде повернутися в приміщення і зробити теплі вологі компреси на уражені місця.

Помилка №3: алкоголь

Близько 70-80% випадків обмороження спричинені вживанням спиртних напоїв.

Алкоголь знижує терморегуляторні функції організму, роблячи його не чутливим до перепадів температури. Вживання алкоголю з метою зігрітися – ще одна поширена помилка при обмороженні.

Помилка №4: гарячі напої

Чай чи інші зігріваючі напої можуть нашкодити людині з обмороженням, якщо будуть занадто гарячими. Особливо гостро ця проблема стоїть при переохолодженні.

Обмороження і переохолодження – дві різні й незалежні медичні проблеми. При обмороженні загальна температура тіла не змінюється.  Переохолодженням називається падіння температури до 35 градусів, що може привести до летальних наслідків.

В обох випадках гарячі рідини можуть різко змінити температуру тіла, нанести внутрішні опіки і в цілому негативно вплинути на стан пацієнта. Краще використовувати теплі безалкогольні напої.

Помилка №5: ігнорування проблеми

Обмороження може запустити незворотні процеси в організмі, такі як некроз тканин і повну втрату кінцівок. Тому ціна ігнорування цієї проблеми може бути дуже високою.

Викличте швидку допомогу, якщо:

  • шкіра помітно побіліла (посиніла) і оніміла, і навіть після години поступового розігрівання не повертає свій здоровий відтінок;
  • постраждалий втратив свідомість, застосуйте нашатирний спирт (а за потребою і штучне дихання, непрямий масаж серця);
  • спостерігається виражений тремор кінцівок чи тремтіння всього тіла, сильне почервоніння шкіри чи поява гною на обморожених ділянках;
  • загальне погіршення стану.

Ще кілька міфів про обмороження

Міф 1: обморозитися на вітрі неможливо.

Правда: чим довше ви перебуваєте на холоді, тим більше тепла втрачаєте. І швидкість та сила вітру при цьому відіграє далеко не останню роль: від цього теж залежить швидкість тепловіддачі і ризик обмороження.

Міф 2: усі однаково ризикують обморозитися.

Правда: пацієнти з діабетом, застійною серцевою недостатністю, травмами кінцівок, захворюваннями з порушенням кровообігу, хворобою Рейно і попереднім обмороженням ризикують більше, ніж здорові люди

Міф 3: обмороження не наступає миттєво.

Правда: дотик голими руками до холодного металу під час морозів може викликати обмороження миттєво.

Міф. 4: обмороження не викликає пухирі.

Правда: обмороження другого і третього ступенів характеризуються кров’янистими пухирями, які потім перетворюються на рубці.

Міф 5: не помітити обмороження неможливо.

Правда: під час обмороження втрачається чутливість і потерпілий не відчуває холоду. Характерними особливостями переохолодження є відчуття слабкості, сонливості і байдужості до всього, а також відчуття тепла, яке з’являється тоді, коли уповільнюється кровообіг.  

Підготувала Ася Дан