Як працює травна система

травна система

«Ми є тим, що їмо» – цей справедливий давній вислів стосується майже всіх аспектів нашого здоров’я. Від правильної роботи шлунка та інших відділів травної системи залежить, наскільки повно і якісно будуть засвоюватися поживні речовини з їжі та напоїв, що насичують нас енергією, підтримують нашу кісткову міць і м’язову силу. Навіть наші здорові волосся, нігті, шкіра, умовно кажучи, зароджуються в кишечнику.

Як працює травна система

Їжа, яку ми споживаємо, здійснює неймовірну подорож травною системою в нашому тілі.

Травна система – це мережа органів, які допомагають перетравлювати та засвоювати поживні речовини з їжі. Вона складається зі шлунково-кишкового тракту (ШКТ) і жовчовивідної системи.

ШКТ утворюють: рот, стравохід, шлунок, тонка кишка, товста кишка із заднім проходом.

А жовчовивідна система включає печінку, жовчний міхур, підшлункову залозу та жовчні протоки.

Захворювання травної системи та їхні причини

Розлади роботи шлунково-кишкового тракту належать до найбільш частих порушень. Поширені фактори, які перешкоджають його нормальній роботі:

  • незбалансоване харчування
  • зневоднення
  • стрес
  • відсутність фізичної активності
  • певні ліки (антибіотики, нестероїдні протизапальні препарати тощо)
  • розлади травлення
  • харчова непереносність і алергія
  • гормональні зміни
  • куріння та вживання алкоголю
  • шкідливі звички: їжа нашвидку, переїдання, нерегулярний режим харчування та недостатнє пережовування їжі.

Захворювання ШКТ трапляються в людей будь-якого віку. Вони поділяються на два основні типи: функціональні та органічні.

Функціональними захворюваннями є, зокрема, запор, синдром подразненого кишечника, нудота, метеоризм, здуття живота та діарея. За наявності цих хвороб шлунково-кишковий тракт під час огляду має нормальний вигляд, але не функціонує належним чином.

Органічні  захворювання означають, що під час огляду виявляються пошкодження кишечника, орган не працює як належить. Прикладами поширених структурних захворювань ШКТ є стеноз, геморой, поліпи товстої кишки, рак товстої кишки, дивертикулярна хвороба та запальні захворювання кишечника.

Багатьом захворюванням шлунково-кишкового тракту можна запобігти або звести їх до мінімуму, дотримуючись здорового способу життя та правильних звичок спорожнення кишечника. Обов’язковими також є регулярні онкологічні обстеження.

Лікування шлунково-кишкового тракту

Боротися з проблемами, спричиненими патологіями шлунка і кишечника, можна різними методами.

За явно вираженої дисфункції ШКТ слід уникати самолікування народними методами. Особливо в гострій фазі, коли препарати для нормалізації вироблення секрету, відновлення слизової оболонки шлунка та захисту підшлункової залози повинен призначати лише лікар.

Розрізняють препарати для профілактики й засоби для лікування.

Перші використовують з метою захисту шлунка від шкідливого впливу і для поліпшення засвоєння їжі. Другі застосовують для усунення гострих симптомів або для підтримання правильної роботи органів за вже наявних проблем.

Для профілактики та нормалізації стану після лікування рекомендовано використовувати засоби на рослинній основі, які:

  • сприятливо впливають на роботу кишечника
  • поліпшують засвоєння їжі
  • захищають слизову оболонку шлунка.

Дієтичні добавки потрібно вживати курсами, при цьому бажано дотримуватися дієти й рекомендацій, зазначених в анотації виробником.