Чому виникають проблеми зі сном

У вас так трапляється, що ви потроху провалюєтесь в сон, майже засинаєте, і тут,  на цій межі, вас щось виштовхує з цього стану. Це ніби якийсь контроль над собою, який не дозволяє вам заснути. Ви можете дуже хотіти спати, мати неймовірну втому, розслабленість, чи бути напідпитку, прийняти снодійне чи заспокійливе та  відчути їх дію на собі – однак все одно не можете заснути. Вам може здаватись, що свідомість на стільки сильна, що продовжує вас тримати в неспанні.

Періоди безсоння

В період безсоння деякі люди не можуть заснути до 5-6 (іноді – 8) ранку, після чого прокидаються о 13, 14 або й 15 годині. Таким чином починається зміщення. Що є величезним стресом. Бо всі вже йдуть обідати, встигли зайнятись розв’язанням багатьох справ, а люди у якої безсоння лише починає організовувати свій сніданок. Ця стаття дасть роз’яснення того, як почуває себе людина, якщо не може заснути, як це впливає на режим дня. Ви зможете дізнатись більше про порушення сну, що його викликає, та де вам зможуть допомогти.

Сон являє собою нашу фундаментальну потребу. Доросла людина має спати 7-8 годин, а починатись і закінчуватись сон має в однаковий час. Досить часто проблеми зі сном пов’язують з неправильною поведінкою, або ж недбайливим відношенням до себе і своїх потреб. Інша крайність полягає в тому, що сон знецінюють, вважають, що на нього йде багато часу, який можна буде провести більш корисно, або ж «навпаки» сприймають його, як можливість забути про реальність та власні проблеми.

До розладів сну можна віднести: інсомнію (безсоння); гіперсомнію (підвищену сонливість), порушення дихання, циркадні (які виникають у випадку зміни дня і ночі), порушення ритму сну та неспання; розлади руху, парасомнію (сноходіння, нічні кошмари, сонний параліч).

Зверніть увагу на те, як ви засинаєте, а особливо тоді, коли:

  • ви відчуваєте проблеми з тим, щоб заснути
  • ви маєте значну потребу у сні
  • ви не можете прокинутись вранці
  • ви засинаєте на короткий проміжок часу
  • вам постійно хочеться спати в день
  • сон часто переривається серед ночі
  • ви маєте яскраві та важкі сновидіння
  • у вас підсилюється тривога після того як прокинулись
  • після довгого сну ви відчуваєте втому
  • рідні розповіли вам, що у вас апное (хропіння, зупинка дихання, або ви рухаєтесь під час сну)

Якщо ви протягом одного місяця не можете нормально спати та страждаєте від порушення сну – необхідно звернутись за допомогою. Не відкладайте  – сходіть до сімейного лікаря, для того, щоб з ним розв’язати цю проблему. Якщо лікар буде вважати за потрібне, то порекомендує вам відвідати інших фахівців. Коли ваш розлад сну пов’язаний з сильним стресом, який був у вас протягом останнього часу, то рекомендується звернутись за допомогою до психолога або сомнотерапевта.
 

Діагностику розладу сну комплексно мають проводити декілька спеціалістів, співпрацюючи між собою. Для того, щоб виявити причини виникнення проблем зі сном необхідно провести клінічне інтерв’ю. Це дасть змогу зрозуміти, що потребує першочергового лікування: розлад сну, як самостійна проблема, чи розлад сну та супутнє захворювання, або ж виключно супутнє захворювання. При наявності потреби, вас можуть направити до лікарів з вужчою спеціалізацією.

 

За матеріалами: https://www.facebook.com/ulanasuprun/posts