Як вибрати імплантат зубів

Імплантація міцно зарекомендувала себе як надійний спосіб відновлення зубів, який успішно практикується вже десятки років. Нині в стоматології широко використовуються зубні імплантати, види цих конструкцій можуть відрізнятися за формою, матеріалом, особливостями встановлення та іншими характеристиками.

Імпланти – нова технологія?

Установка штучних зубів, всупереч поширеній думці, не новинка в сучасній стоматології. Модернізувалася лише технологія, а основи імплантації нових зубів на місце відсутніх розроблялися ще в далекій давнині.

Наприклад, деякі мумії стародавніх фараонів мали золоті протези, американські індіанці встановлювали на місце втрачених зубів напівкоштовні каміння, а китайські імператори воліли штучні зі слонової кістки.

Сучасна стоматологія зробила крок далеко вперед: з’явилася можливість не тільки відновлення зубів, але і їх вирівнювання за допомогою таких пристосувань, як брекет-система, або естетична корекція зубів за допомогою вінірів.

Різноманітність штучних зубних коренів дозволяє вирішити проблему відсутності зубів у людей з різними анатомічними та іншими особливостями. На що слід звернути увагу при виборі зубних імплантатів ми запитали у професора, лікара-стоматолога, доктора медичних наук, засновника міжнародної стоматологічної мережі «Клініка Заблоцького» Ярослава Заблоцького.

Те, на що варто звернути увагу

Перш за все, при виборі імплантатів потрібно визначитися з тим, де саме вам будуть робити операцію з імплантації. При виборі клініки необхідно звернути увагу на її репутацію та бренд.

Зробити пломбу можна будь-де, проте коли мова йде про складне лікування, яке передбачає хірургію та протезування, то перелік, навпаки, звужується. Адже в усьому світі лікарів багато, а хороших спеціалістів мало.

«Наприклад, у нашій клініці я консультую пацієнтів і саме я обираю їм лікарів, адже зробити це самотужки пацієнту доволі складно, – пояснює стоматолог Заблоцький, – прийняття рішення про остаточні плани лікування здійснюється консиліумом, де вся наша команда приймає участь в обговоренні кейсу».

Компетенція лікаря

Так само, тільки лікар може обрати вам імплантат. Вибір зубних імплантатів можна порівняти із вибором автомобіля. Існують сотні торгових марок, але серед них п’ять – називаються лідерами, а всі решта називаються «та й інші».

На жаль, не всі люди можуть собі дозволити придбати «лідера» ринку, але якщо мова йдеться про більш ощадливий бюджет, то тоді слід звертати увагу на компетенцію лікаря, ніж на бренд виробника імплантату.

Адже навіть, якщо недосвідчений лікар має дорогу марку імплантату, то ризиків більше. Тому, комбінація дешевший бренд імплантатів і хороший лікар – є кращою.

Але, перш за все, дуже важливим етапом вважається ретельне планування операції.

В першу чергу лікар вивчає рентгенологічні знімки пацієнта, після проводить клінічний огляд порожнини рота. При цьому особлива увага звертається на стан твердих тканин.

При плануванні імплантації обов’язковим є рентгенологічне дослідження (знімок). Тільки за допомогою нього можна в повній мірі оцінити стан кістки щелепи, її щільність, ширину, відстань до анатомічних структур. Після цього пацієнт направляється на повну санацію порожнини рота.

Контроль якості

«Якщо ви приходите в клініку, де на вході вам дають бахіли, то розвертайтеся і біжіть з цієї клініки, – розповідає лікар Заблоцький, – по-перше, власник такої установи швидше за все жаліє грошей на прибирання, адже бахіли не захищають від інфекцій, а тільки від бруду. По-друге, лікар не зуміє принципів інфекційного контролю».

Щоб не порушувати стандарти інфекційного контролю, краще поставити дезінфікуючий засіб для рук, замість бахіл при вході. Тому що на руках інфекцій більше, ніж на ногах.

Командна робота

Імплантація – це подвійна спеціалізація. Установка імплантату схожа на установку дюбеля, вкручування шурупа в будь-яку тверду поверхню. Таким чином, титановий штифт встановлює лікар-хірург у кістку щелепи, а лікар- ортопед встановлює на нього штучну коронку.

І ось тут, дуже важлива командна робота, тому що, якщо на першому етапі вживлення титанового кореня лікар-хірург зробить щось не так, то лікарю-ортопеду важко буде встановити коронку.

Установка зубних імплантатів – це хірургічна процедура, яку можна робити як під місцевою анестезією, так і під наркозом (“медичним сном”). Таке знеболювання необхідно при великих операціях (установка декількох імплантатів), пацієнтам старше 50-ти років і людям, що страждають іншими супутніми захворюваннями.

Під час лікування зубів під загальним наркозом у кабінеті мають бути чотири фахівці: лікар-анестезіолог, медсестра-анестезист, лікар-стоматолог та його асистент. Також зверніть увагу на ліцензію. Клініка, яка надає такі послуги, повинна мати ліцензію на анестезіологію та реанімацію, на зберігання спеціальних препаратів для проведення знеболення.

Ярослав Заблоцький професор

лікар-стоматолог, доктор медичних наук

засновник міжнародної стоматологічної мережі «Клініка Заблоцького»