Чому від води морщаться пальці

Досі не було достовірно відомо, чому від води морщаться пальці. Аж тепер стало зрозуміло, що це явище – результат еволюції. І все завдяки британським ученим.

Раніше вважали, що пальці стають зморшкуватими від того, що шкіра натягує води. Однак насправді, це є результатом роботи кровоносних судин. Але для чого? Виявляється, це допомагало нашим предкам збирати плоди в дощову погоду і діставати предмети з річкового дна!

Том Смалдерс, еволюційний біолог і співавтор дослідження, сказав: «Пальці морщаться від води для поліпшення зчеплення шкіри з мокрими об’єктами». Це аналогічне тому, що автомобільні шини з рельєфною поверхнею є  безпечнішими на дорозі, ніж гладенькі. Особливо в негоду.

У новому дослідженні вчені з Ньюкаслського університету просили добровольців піднімати предмети різних розмірів спочатку сухими, а потім вологими руками. І якщо підняти мокрий предмет сухими руками було непросто, то після півгодинного намочування у воді (коли шкіра  зморщувалася) виконати завдання вдавалося набагато швидше.

Джерело: ВВС 

Читайте також:

Скільки солі в морі? 

Походження води на Землi 

Зелені легені Землі