Чому кардіологи рекомендують приймати ацетилсаліцилову кислоту

Підвищений рівень холестерину в крові таїть у собі чимало загроз. Так званий «поганий» холестерин призводить до утворення бляшок на стінках судин і внутрішніх органів. Холестеринові бляшки з часом збільшуються, і як наслідок, кров починає повільно рухатися по судинах, тим самим позбавляючи тканини поживних речовин.

При цьому артерії стають щільними і поступово починають втрачати свою еластичність, що спонукає до розвитку атеросклерозу. Для профілактики атеросклерозу та зниження ризику розвитку таких грізних захворювань як інфаркт міокарда та ішемічний інсульт кардіологи призначають ацетилсаліцилову кислоту, яка знижує ризик тромбоутворення і покращує прохідність судин.

Кому кардіологи рекомендують приймати ацетилсаліцилову кислоту? 

  • Всім людям, які перенесли інфаркт або ішемічний інсульт.
  • Людям зі стенокардією: у кого при швидкій ходьбі та через навантаження з’являється стискаючий або пекучий біль за грудиною, що змушує зупинитися.
  • Людям із облітеруючими захворюваннями периферичних артерій: у кого під час руху виникає минучий  біль в ногах (переміжна кульгавість).
  • Пацієнтам, які перенесли операцію аортокоронарного шунтування або стентування серцевих (чи іншої локалізації, наприклад, ниркової, каротидної) артерій.
  • Пацієнтам з атеросклеротичним ураженням мозкових судин.
  • Пацієнтам без перерахованих захворювань, але з високим ризиком серцево-судинних подій (насамперед інфаркту та інсульту) внаслідок  наявної артеріальної гіпертензії у поєднанні з факторами серцево-судинного ризику (стать, ожиріння, куріння, порушення вуглеводного та/або ліпідного обмінів, наявність серцево-судинних захворювань у близьких родичів).

Коли приймати таблетку – вранці чи увечері?

Кардіологи зазвичай рекомендують вживати препарат  один раз на день після будь-якого прийому їжі. Бажано, щоб препарат не залишався сам на сам зі слизовою шлунка і не подразнював її.

Важливо!!!

Якщо ваш кардіолог порадив вам приймати ацетилсаліцилову кислоту через виявлене серцево-судинне захворювання, ви маєте чітко розуміти, що це на все життя. Як при заняттях спортом – не можна один тиждень походити на заняття аеробікою або на плавання і все, здоров’я на рік забезпечено! Щоб залишатися у формі, треба займатися регулярно. Так само кожного дня треба приймати ліки, що знижують артеріальний тиск, щоб утримати його на низькому рівні,  ацетилсаліцилову кислоту, щоб розрідити кров і уникнути утворення тромбів, і препарати, що знижують холестерин, щоб вплинути на прогресування атеросклеротичного ураження судин. Якщо ж ви в якийсь момент перестанете регулярно приймати ліки,  то ймовірність виникнення серцево-судинних ускладень стрімко зростає.

Довідка: Ацетилсаліцилову кислоту першим синтезував французький хімік Шарль Фредерік Жерар у 1853 році, а її медичну форму отримали у 1897 році. З того часу медицина суттєво просунулася уперед, але ацетилсаліцилова кислота досі залишається одним із найбільш використовуваних препаратів. У 1950 році його навіть занесли до Книги рекордів Гіннеса як анальгетик із найбільшим обсягом продажу. 

 Спочатку ацетилсаліцилову кислоту використовували як жарознижуючий  засіб, пізніше виявили, що у великих дозах препарат має також знеболюючу  та протизапальну дію. Минуло ще трохи часу,  і з’ясувалося, що  ацетилсаліцилова кислота маєє ще один важливий ефект – вона розріджує  кров. За цю властивість її дуже люблять кардіологи. ацетилсаліцилова  кислота має цілу низку корисних ефектів для серцево-судинної  системи:

 Впливає на ймовірність виникнення тромбозу судин за рахунок  зниження  активності тромбоцитів і запобігання їхньому скупченню і  склеюванню;

Впливає на атеросклеротично змінені судини завдяки своїй яскраво вираженій  протизапальній дії за рахунок пригнічення запалення у внутрішній оболонці  судин.

Таким чином, ацетилсаліцилова кислота знижує ризик тромбоутворення і покращує прохідність судин. і знижує ризик розвитку захворювань інфаркту міокарда, ішемічного мозкового інсульту та інших тромбозів.

 

За підтримки ТОВ «Такеда Україна»

UA/CVM/1116/0118g